Ανακοίνωση Συλλόγου – Συνάντηση με Πρόεδρο & εκπροσώπους Γερμανικής Συμβολαιογραφίας

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 20/7/2018 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου μας, μετά από σχετικό αίτημά τους, επίσκεψη του κ. Jens Bormann, Προέδρου της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας, ο οποίος συνοδευόταν από την κα Julie Francastel, Διευθύντρια του Γραφείου της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας στις Βρυξέλλες και τον κ. Peter Stelmaszczyk, ασκούμενο συμβολαιογράφο και διοικητικό στέλεχος του ανωτέρω Γραφείου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανταλλάχθηκαν απόψεις, πρακτικές και προβλέψεις για το παρόν και το μέλλον των δύο συμβολαιογραφιών, εξετέθησαν τα επιτεύγματά τους και τέθηκαν κοινοί στόχοι για τα έτη 2019 – 2020.

Χαρακτηριστικά οι Γερμανοί συνάδελφοί μας έδειξαν ενδιαφέρον για την πλατφόρμα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τόνισαν την σημασία της αποκλειστικότητας, που κατάφερε να πετύχει η ελληνική συμβολαιογραφία στα συναινετικά διαζύγια.

Από την μεριά τους, μας εξέθεσαν τον τρόπο λειτουργίας της γερμανικής συμβολαιογραφίας και τη διασφάλιση της θέσης της μέσω της πληροφορικής που κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους. Προτάθηκε δε η περαιτέρω συνεργασία των δύο συμβολαιογραφιών σε διάφορα θέματα όπως ενδεικτικά το εταιρικό δίκαιο και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του Συλλόγου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://enotariat.gr/?p=4285.

Με τιμή

                        Ο Πρόεδρος                                      Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                   Θεόδωρος Χαλκίδης

Eπίσκεψη Προέδρου της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας

DSC_0121DSC_0153

 

 

 

 

 

 

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 20/07/2018 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου μας, μετά από σχετικό αίτημά τους,  επίσκεψη του  κ. Jens Bormann, Προέδρου της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας, ο οποίος συνοδευόταν από την κα Julie Francastel, Διευθύντρια του Γραφείου της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας στις Βρυξέλλες και τον κ. Peter Stelmaszczyk, ασκούμενο συμβολαιογράφο και διοικητικό στέλεχος του ανωτέρω Γραφείου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανταλλάχθηκαν απόψεις, πρακτικές και προβλέψεις για το παρόν και το μέλλον των δύο συμβολαιογραφιών, εξετέθησαν τα επιτεύγματά τους και τέθηκαν κοινοί στόχοι για τα έτη 2019 – 2020.

DSC_0133

Χαρακτηριστικά οι Γερμανοί συνάδελφοί μας έδειξαν ενδιαφέρον για την πλατφόρμα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τόνισαν την σημασία της αποκλειστικότητας, που κατάφερε να πετύχει η ελληνική συμβολαιογραφία στα συναινετικά διαζύγια.

Από την μεριά τους, μας εξέθεσαν τον τρόπο λειτουργίας της γερμανικής συμβολαιογραφίας και τη διασφάλιση της θέσης της μέσω της πληροφορικής που κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους. Προτάθηκε δε η περαιτέρω συνεργασία των δύο συμβολαιογραφιών σε διάφορα θέματα όπως ενδεικτικά το εταιρικό δίκαιο και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

 

 

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Ρούσκας                                               Θεόδωρος Χαλκίδης

Συνημμένα αρχεία:

Ανακοίνωση Συλλόγου – Αίτηση συμμετοχής σε σεμινάρια επιμόρφωσης ΥΜΣ

ΘΕΜΑ: Φόρμα αίτησης για συμμετοχή στα σεμινάρια επιμόρφωσης για ΥΜΣ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο μας υπ’ αριθμ. 33/2018 πρόσκληση για συμμετοχή σε πρόγραμμα επιμόρφωσης σχετικά με το πληροφοριακό σύστημα ΥΜΣ, που καταρτίζεται από τη Διεύθυνση Εταιρειών του αρμοδίου Υπουργείου με τη συμβολή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. και υλοποιείται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση.

Με την παρούσα ανακοίνωση, σας αποστέλλεται αρχείο κειμένου με την αίτηση συμμετοχής στο προαναφερθέν πρόγραμμα επιμόρφωσης, την οποία –εφ’ όσον επιθυμείτε να λειτουργήσετε ή να συνεχίσετε να λειτουργείτε ως ΥΜΣ– πρέπει να συμπληρώσετε και να επιστρέψετε στο Σύλλογο στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου notaries@notariat.gr ή notarieslaw@notariat.gr, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στην αίτηση, ώστε να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό της επιμόρφωσης.

Με τιμή

     Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                      Θεόδωρος Χαλκίδης

Συνημμένα αρχεία:

Ανακοίνωση Συλλόγου – Ενημέρωση αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά και από την τελευταία μας συνάντηση, σήμερα 19 Ιουλίου 2018 με εκπροσώπους  του ΥΠΕΝ, σας ενημερώνουμε ότι επίκειται άμεσα έκδοση Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία λύεται το ζήτημα της ακυρότητας των συμβολαίων μας, αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή των προσαρτώμενων τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Με τιμή

              Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                             Θεόδωρος Χαλκίδης

Λειτουργία Συλλόγου κατά τον μήνα Αύγουστο

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι κατά το μήνα Αύγουστο η ταμειακή υπηρεσία του Συλλόγου (λογιστήριο, τριπλότυπα, ταμείο) δεν θα λειτουργεί.

 

Η είσπραξη δικαιωμάτων εκ τραπεζικών και κρατικών συμβολαίων καταβλητέων από 1.8.2018 έως 10.8.2018 καθώς και των οφειλομένων στο Σύλλογο ποσών θα γίνει από 3.9.2018 έως 10.9.2018 χωρίς καμία επιβάρυνση.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Ρούσκας                                        Θεόδωρος Χαλκίδης

Ανακοίνωση Συλλόγου – Αποφάσεις για ενστάσεις

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε ότι απορρίφθηκαν και οι δύο ενστάσεις που είχαν κατατεθεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά του κύρους των πρόσφατων εκλογών του Συλλόγου μας και κατά της εκλογής του Προέδρου κ. Γεωργίου Ρούσκα. Οι δύο αυτές ενστάσεις με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο κατατέθηκαν μετά τις αρχαιρεσίες της 27ης και 29ης Μαΐου 2018 από τους κ. Κωνσταντίνο Βλαχάκη, υποψήφιο Πρόεδρο και την κα Ελένη Καραγεωργόπουλου, υποψήφια μεμονωμένη σύμβουλο, με κύριο επιχείρημα ότι δεν έχουν προσμετρηθεί τα λευκά ψηφοδέλτια για την τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών. Οι εν λόγω αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών αρχών, που αφορούν την ουσία των ενστάσεων των δύο συναδέλφων, οι οποίοι επέλεξαν να εξαντλήσουν την μαχητικότητα τους με αυτόν τον τρόπο, μας υπενθυμίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα πρέπει ως εκπρόσωποι και θεματοφύλακες της νομιμότητας να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Βέβαια οι δύο συνάδελφοι έχουν κάθε δικαίωμα όπως άλλωστε κάθε πολίτης να καταφεύγουν σε ένδικα μέσα σε περίπτωση που θεωρούν ότι θίγονται εκ των διαδικασιών, αλλά πραγματικά είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό πως από τη μία πλευρά καταφεύγουν στη δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά είτε μάχονται με πρωτοφανή τρόπο τις αποφάσεις των δικαστηρίων που καλούμαστε να εκτελέσουμε και αφορούν πλειστηριασμούς, είτε σε εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες στιγμές προτιμούν τη φυγή από το να δώσουν τη μάχη.

 

  Με τιμή

Ο Γενικός Γραμματέας
Θεόδωρος Χαλκίδης

Ανακοίνωση Συλλόγου – Διευκρινίσεις για προσάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Λόγω των πολλών ερωτήσεων προς το Σύλλογό μας σε σχέση με την υποχρέωσή μας, από την 14/07/2018 και εφ εξής προσάρτησης στα συντασσόμενα από εμάς συμβόλαια τοπογραφικών διαγραμμάτων τα οποία «υποβάλλονται, υποχρεωτικά, με ηλεκτρονικό τρόπο από τoν συντάκτη μηχανικό στη βάση δεδομένων» που τηρεί το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.), σας εφιστούμε την προσοχή ότι ο Ν. 4409/2016 στο άρθρο 40, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου προβλέπει τις ως άνω υποχρεώσεις.

Περαιτέρω στην υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Β/14-06-2018) Υπουργική Απόφαση δεν γίνεται ουδεμία διάκριση σε τοπογραφικά διαγράμματα που έχουν συνταχθεί σε προγενέστερο από την έναρξη ισχύος της διατάξεως του νόμου ή σε μεταγενέστερο, ούτε τροποποιεί το κείμενο του νόμου ως προς τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων ή τις συνέπειες μη τήρησης αυτών.

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.) με αντίθετο περιεχόμενο είτε δεν στηρίζονται σε διάταξη νόμου είτε προβαίνουν σε ερμηνεία αυτού κατά τρόπο που εάν ακολουθηθούν πιθανόν να οδηγήσουν στην σύνταξη άκυρων συμβολαίων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                          Θεόδωρος Χαλκίδης

Ανακοίνωση Ομάδας Ανάγνωσης – Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Σας καλούμε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 και ώρα 4.00 μμ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Συλλόγου μας, στη συνάντηση της Ομάδας Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Συμβολαιογράφων για να διαβάσουμε τον εσχατολογικό μύθο του Ηρός που αποτελεί τον επίλογο της Πολιτείας του Πλάτωνα και να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα της Ομάδας (βιβλία & περιηγήσεις).

 

Ανακοίνωση Συλλόγου – Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος

ΘΕΜΑ: ΠΟΛ. 1121/25-6-2018 – Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

            Σας κοινοποιούμε, συνημμένα, την  ΠΟΛ. 1121/25-6-2018 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), με τίτλο «Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013».

            Σύμφωνα με  την ως άνω ΠΟΛ. 1121/2018, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 α) των φυσικών προσώπων και β) των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει) παρατείνεται μέχρι την 26η Ιουλίου 2018.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                          Θεόδωρος Χαλκίδης

Ανακοίνωση Συλλόγου-πλειστηριασμός στην πλατεία Κάνιγγος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, με συνέπεια στην ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με πλειστηριασμό που διενεργείται σήμερα σε συμβολαιογραφείο στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Κάνιγγος και εφόσον ορισμένοι  εξακολουθούν κατά σύστημα πλέον να στοχεύουν στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, πληροφορεί ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός στον οποίο τόσο μαχητικά αναφέρονται οι συλλογικότητες, αφορά διαμέρισμα με τιμή 1ης προσφοράς € 39.000 και συνολική οφειλή € 939.000, για τα οποία ο οφειλέτης είναι απόλυτα ενημερωμένος για τη σχετική διαδικασία. Ως προς τους ισχυρισμούς για πλειστηριασμούς “λαϊκών περιουσιών” και τις επαναλαμβανόμενες συκοφαντίες η μόνη απάντηση είναι ο δρόμος της δικαιοσύνης.