Ανακοίνωση 6-2-2014 – Σχετικά με αποχή

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Από την 23η Ιανουαρίου 2014 η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των Συμβολαιογράφων από την σύνταξη και  υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας, που υπάγονται στη φορολογία υπεραξίας  μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία είχαμε και έχουμε πολυήμερη εποικοδομητική συνεργασία, για το  θέμα αυτό.

Ήδη  κατά  τη διάρκεια της συνεργασίας αυτής αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το σύστημα φορολόγησης που προκρίθηκε  και αποδέχθηκε και το Υπουργείο Οικονομικών  ήταν εντελώς ανεδαφικό και ανεφάρμοστο.

Η  θέση που σταθερά εκφράζουμε ως  Συντονιστική Επιτροπή είναι ότι

Ζητούμε, είτε μία  λύση αξιόπιστη και εφαρμόσιμη με  βάση τις ήδη εκφρασμένες θέσεις  μας (ο συμβολαιογράφος μόνο παρακρατεί βεβαιωμένο από τη Δ.Ο.Υ. φόρο, αυτοτελής φόρος -τέλος σε ποσοστό (3 -5%) επί του τιμήματος  ή εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος  προσδιορισμού του, διεξοδική επίλυση των προβλημάτων υπολογισμού σε ειδικές περιπτώσεις μεταβιβάσεων), είτε διαφορετικά αναστολή  του συστήματος.

Οριστική απόφαση αναμένεται  σήμερα ή αύριο.

Επισημαίνουμε  ότι  μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα  υπόλοιπα θέματα του νέου φορολογικού καθεστώτος (ΕΝΦΙΑ, Φορολογικές ενημερότητες , αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών – δωρεών  και γονικών παροχών όσον αφορά τις χρηματικές παροχές – Κώδικα απεικόνισης συναλλαγών) , αφού  έχει δοθεί απόλυτη προτεραιότητα από το Υπουργείο στη φορολογία υπεραξίας. Πάντως καταρχήν εκφράστηκε η  πολιτική βούληση για  την  θετική επίλυση των προβλημάτων με τις αποδοχές κληρονομιάς έτους 2013 και προηγούμενων, την ένταξη στη γενική κλίμακα της φορολογίας των παροχών σε χρήμα   και  την εκλογίκευση των  προστίμων.

Κατά  τα  λοιπά  αισθανόμαστε την ανάγκη να στηλιτεύσουμε  έντονα  την εμμονή κάποιων συναδέλφων σε υπογραφή συμβολαίων χωρίς προηγούμενη άδεια των  οικείων  Συλλόγων, γεγονός που θα οδηγήσει με  πρωτοβουλία μας στο πειθαρχικό τους  έλεγχο.

Τέλος σας  καλούμε  να διατηρήσετε την  αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών  και  να απομονώσετε όλους  εκείνους,  που εξαπολύουν ακατάσχετη φημολογία και παραφιλολογία αντίθετη με τα συμφέροντα της συμβολαιογραφίας και  να μη υποκύπτετε στην ανάγκη υπογραφής πράξεων, που φαλκιδεύουν την ασφάλεια των συναλλαγών καθοδηγούμενοι από τουλάχιστον  επικίνδυνες υποδείξεις «ειδικών».

Συνάδελφοι συμμεριζόμαστε την αγανάκτηση, το  θυμό και την  οργή σας για όλα αυτά  τα παράλογα,  διακατεχόμαστε  και εμείς από τα  ίδια αισθήματα,  όμως αυτό που προέχει είναι η   ψύχραιμη αντιμετώπιση και διαχείριση της  κατάστασης, από το  καθένα χωριστά  και από  όλους  μαζί.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Βλαχάκης