ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝ. 27/2016- Π.Δ.59/2016 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΤΑΣΧΟΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Π.Δ. 59/2016 (ΦΕΚ 95/27-5-2016 τευχ. Α), με τίτλο «Τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και καθορισμός του αρμοδίου οργάνου προσδιορισμού της αξίας», του οποίου η ισχύς (σύμφωνα και με το άρθρ. 4 αυτού) αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2016.

Ειδικώτερα:

Αρμόδιος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται ορίζεται ο δικαστικός επιμελητής, που προσλαμβάνει φυσικό ή νομικό πρόσωπο με την ιδιότητα του πιστοποιημένου εκτιμητή, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχετικό Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο πιστοποιημένος εκτιμητής συντάσσει εγγράφως, μέσα στην ταχθείσα προθεσμία, την εκτίμησή του σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, τηρώντας παράλληλα τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται ελεύθερα μετά την έγγραφη ανάθεση του έργου και καταβάλλεται από τον επισπεύδοντα την αναγκαστική εκτέλεση, βαρύνοντας ωστόσο τελικώς τον καθ’ ου η εκτέλεση.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας