Δημοσιεύμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ 8/6/2017 “Συνεχίζεται η αμφισβήτηση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου”

Ο υποθηκοφύλακας Μαραθώνος επιμένει στην άποψή του ότι δεν είναι νόμιμη η ολοκλήρωση Κτηματολογίου σε περιοχέςευθύνης του και συγκεκριμένασε Άγιο Στέφανο, Διόνυσο, Ροδόπολη και Σταμάτα, χωρίς την κύρωση των οικείων δασικών χαρτών, επικαλούμενος την τελευταίααπόφαση (1203/2017) του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο υποθηκοφύλακας Μαραθώνα.Σε δεύτερη εκτενή επιστολήτου στις αρχές Ιουνίου (είχε προηγηθεί άλλη, βασικά σημεία τηςοποίας παρουσίασε η «Ν» στις23/5/2017) προς την ΕΚΧΑ, ο δικηγόρος υποθηκοφύλακας Χρήστος Χριστόπουλος ζητεί να ανασταλεί η απόφαση της ΕΚΧΑ περίλειτουργίας Κτηματολογίου στιςπροαναφερόμενες περιοχές από τις 9 Ιουνίου 2017.Ο εν λόγω υποθηκοφύλακαςεπικαλείται το σκεπτικό του ΣτΕπου έχει ζητήσει από την ΕΚΧΑνα απαντήσει σε καίρια σχετικάερωτήματα δίνοντάς της περιθώριο έξι μηνών, με τη λογικήότι η μη κύρωση των δασικώνχαρτών «καθιστά την περαίωσητης διαδικασίας κτηματογράφησης νομικώς πλημμελή» με «σοβαρότατες συνέπειες για τηνασφάλεια των συναλλαγών».

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και ένα άλλο θέμα που αναδεικνύει ο υποθηκοφύλακας Μαραθώνα με τη νεότερη επιστολήτου. Όπως σημειώνει, κατά τηλειτουργία Κτηματολογίου στηνπεριοχή της Άνοιξης οι εννέα στιςδέκα αιτήσεις πολιτών προς τουποθηκοφυλακείο αντιστοιχούνσε εσφαλμένες κτηματολογικέςεγγραφές. Προσθέτει ότι «το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του συναλλασσόμενου κοινού. Η εξαιρετικάδυσάρεστη αυτή κατάσταση γίνεται προσπάθεια να μετριάζεταιμε τη διενέργεια της άμεσης κίνησης διαδικασίας διόρθωσηςτων σφαλμάτων, όμως προκαλείεύλογα ερωτηματικά για την ποιότητα του έργου της κτηματογράφησης και διενεργηθέντος ελέγχου αυτής, εν όψει του υπερβολικά μεγάλου αριθμού σφαλμάτων» καταλήγει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεταισε εξέλιξη η κατάρτιση νομοσχεδίου για τη συγχώνευση της ΕΚΧΑ με τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, γεγονός που καθιστά όλεςτις πλευρές σε εγρήγορση. Τ. Ηγ.

[SID:11108749]