Eνημερωτικό σημείωμα για προσωρινή άρση της τοπικής αρμοδιότητας

Θ Ε Μ Α:  Ενημερωτικό σημείωμα

 

Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών συνεχίζονται με γοργό ρυθμό με ορόσημο το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς (21 Ιανουαρίου) προκειμένου να γίνει εφικτή η τελική υποβολή της έκθεσης συμμόρφωσης που θα σημάνει και την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για μία ακόμη φορά εγκαίρως τις θέσεις των θεσμών για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας με κυρίαρχο το θέμα αυτό της εκτέλεσης των πλειστηριασμών, το οποίο συνδέουν τόσο με την εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα όσο και συνεπακόλουθα με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χωρίς την ανάγκη να εκταμιευτούν επιπλέον χρήματα με κατεύθυνση τις τράπεζες.

Οι θεσμοί κατόπιν επαφών τους τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με το τραπεζικό σύστημα, αν και διαπιστώνουν ότι  η διενέργεια των πλειστηριασμών έχει πλέον εισαχθεί σε περίοδο κανονικότητας, με στοιχεία μάλιστα να συνηγορούν ότι παρά τον αργό ρυθμό εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτυγχάνεται ο έμμεσος στόχος της αύξησης των ρυθμίσεων των δανείων που έμεναν επί μακρόν μη εξυπηρετούμενα, ωστόσο εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με μία ενδεχόμενη παρακώλυση άσκησης των καθηκόντων μας. Ως εκ τούτου συζητούν και θέτουν στο τραπέζι νέες δικλείδες ασφαλείας για την απρόσκοπτη μελλοντική διενέργεια των πλειστηριασμών.

Έγινε λοιπόν γνωστό επισήμως σε εμάς μετά την ενημέρωση μας από το Σύμβουλο του Υπουργού Δικαιοσύνης κο. Καρανικόλα στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 09-12-2017, ότι οι θεσμοί προκειμένου να επιταχυνθεί η νόμιμη διαδικασία των πλειστηριασμών και να διασφαλιστεί η ομαλή διενέργειά τους ζητούν να καθίσταται δυνατό να εκτελούνται οι πλειστηριασμοί ανά την ελληνική περιφέρεια ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται  το ακίνητο.

Τουτέστιν να αρθεί – έστω και προσωρινά – η τοπική αρμοδιότητα του συμβολαιογράφου για την διενέργεια ενός πλειστηριασμού …

Κατόπιν τούτου και εφόσον λάβαμε σχετική γνώση είναι αναγκαία η εξέταση του εν λόγω ζητήματος με την συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία (με ευθύνη, που άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης) αλλά πρωτίστως με γνώμονα πάντα την προστασία και τη διασφάλιση του λειτουργήματος των μελών του συμβολαιογραφικού κόσμου ανά την Ελλάδα.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

 

Γεώργιος Ρούσκας