Εγκύκλιος Συντονιστικής 17/2018 – Διαβίβαση εγγράφων Ελληνικού Κτηματολογίου

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε:

  1. Το υπ’ αριθμ. πρωτ. Οικ. ΝΔ 1822/1824341/13.06.2018 έγγραφο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προς άμεση ενημέρωσή σας. Με το συγκεκριμένο έγγραφο σας ενημερώνουμε για την έκδοση της υπ’ αριθμ. 34186/31.07.2017 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2818/11.08.2017) για την περαίωση της κτηματογράφησης και την ολοκλήρωση της καταχώρισης των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία για τα ακίνητα:

α) στο Δήμο Αγίου Στεφάνου του Νομού Αττικής, νυν Δημοτική Ενότητα Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

β) στο Δήμο Διονύσου του Νομού Αττικής, νυν Δημοτική Ενότητα Διονύσου του Δήμου Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

γ) στην Κοινότητα Ροδοπόλεως (Μπάλας) του Νομού Αττικής, νυν Δημοτική Ενότητα Ροδοπόλεως του Δήμου Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και

δ) στην Κοινότητα Σταμάτας του Νομού Αττικής, νυν Δημοτική Ενότητα Σταμάτας Ροδοπόλεως του Δήμου Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Προηγουμένως, σύμφωνα με την από 16.08.2017 Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του Β’ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξεδόθη επί της από 11.08.2017 Αίτησης Αναστολής του Δήμου Διονύσου του Νομού Αττικής κατά της εν θέματι Υπουργικής Απόφασης, διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης της παραπάνω υπουργικής απόφασης μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσας ενώπιον της Αίτησης Αναστολής.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 19835/6.6.2018 έγγραφο του Δήμου Διονύσου που κατατέθηκε στη Γραμματεία του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Π 3804/6.6.2018) κατά τη δικάσιμο της 6.6.2018, δηλώθηκε η παραίτηση του ίδιου Δήμου από τα ένδικα μέσα της αίτησης ακύρωσης και της αναστολής (Ε’ 2332/2017 και ΕΔ 234/2017).

Κατόπιν τούτων και μετά την κατάργηση της εκκρεμοδικίας επί της αίτησης ακύρωσης που είχε ασκήσει ο ως άνω Δήμος και της αίτησης αναστολής ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω της παραίτησης:

  • Αίρονται οι νομικές και διαδικαστικές υποχρεώσεις κατά το νόμο 2308/1995 για τη σύνταξη συμβολαίων και τη συζήτηση αγωγών που είχαν περιέλθει σε ισχύ μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής.
  • Για τη σύνταξη και καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία, καθώς και για τη συζήτηση αγωγών ενώπιον των Δικαστηρίων, ισχύουν οι διατάξεις του νόμου 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο.
  • Εγγραπτέες πράξεις που επιφέρουν σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα των προαναφερόμενων περιοχών, καταχωρίζονται νόμιμα στα κτηματολογικά βιβλία. Για τις πράξεις που ενεγράφησαν στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών κατά το διάστημα που διανύθηκε μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, θα ισχύσουν αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 2664/1998 για την αυτεπάγγελτη μεταφορά τους στα κτηματολογικά βιβλία. Οδηγίες τεχνικού και διαδικαστικού περιεχομένου, θα σας παρασχεθούν από τη Διεύθυνση Κτηματολογίου.

  1. Το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΡ 783/1823636/12.06.2018 έγγραφο του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με το οποίο ορίστηκε η 18η Ιουνίου 2018 ως ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης των Προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων της Κτηματογράφησης του Καλλικρατικού Δήμου Καλαμπάκας και συγκεκριμένα των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αγίας Παρασκευής, Αγναντιάς, Αηδόνος, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Ανθούσης, Αύρας, Βασιλικής, Βλαχάβας, Γερακαρίου, Γλυκομηλέας, Διάβας, Θεόπετρας, Κακοπλευρίου, Καλαμπάκας, Καλλιθέας (Καλυβίων), Καλλιρόης, Καλόγριανης, Καλομοίρας, Καστανέας, Καστρακίου, Καταφύτου, Κλεινού, Κονισκού, Κορυδαλλού, Κρανέας, Κρύας Βρύσης, Λογγάς, Μαλακασίου, Ματονερίου, Μαυρελίου, Μεγάλης Κερασέας, Οξύνειας, Ορθοβουνίου, Παλαιοχωρίου, Παναγιάς, Περιστέρας, Πεύκης, Πολυθέας, Σαρακήνας, Στεφανίου, Τρύγονος, Φλαμπουρεσίου, Φωτεινού (Τσιούκας), Χαλικίου, Χασιών και Χρυσομηλέας του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων και συγκεκριμένα των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Αγρελιάς, Αρδανίου, Βαλτινού, Γενεσίου, Γοργογυρίου, Δενδροχωρίου, Διαλεκτού, Διποτάμου, Ελληνοκάστρου, Ζηλευτής, Κάτω Ελάτης, Κεφαλόβρυσου, Κουμαριάς, Κρηνίτσης, Λιοπράσου, Λόγγου, Μεγάλου Κεφαλόβρυσου, Μεγαλοχωρίου, Μεγάρχης, Ξυλοπαροίκου, Παλαιόπυργου, Πλατάνου, Πρίνου, Προδρόμου, Ράξας, Ριζώματος, Σπαθάδων, Φωτάδας, Χρυσαυγής, του Δήμου Πύλης και συγκεκριμένα των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Αγίου Βησσαρίωνος, Αγίου Νικολάου, Αγίου Προκοπίου, Αθαμανίας, Αρματολικού, Βαθυρρεύματος, Βαλκάνου, Βροντερού, Γαρδικίου, Γόμφων, Δέσης, Δροσερού, Δροσοχωρίου, Ελάτης, Ελευθεροχωρίου, Καλογήρων, Κορυφής, Κοτρωνίου, Λιβαδοχωρίου, Λυγαριάς, Μεσοχώρας, Μοσχοφύτου, Μουριάς, Μυροφύλλου, Νέας Πεύκης, Νεράιδας, Νεραιδοχωρίου (Χατζηπετρίου), Παλαιοκαρυάς, Παλαιομονάστηρου, Παραμέρου, Παραποτάμου, Παχτουρίου, Περτουλίου, Πετροχωρίου, Πηγής, Πιαλείας, Πολυνερίου, Πύλης, Πύρρας, Ροποτού, Στουρναραίικων, Φήκης (Ψυχής), Φιλύρας και του Δήμου Φαρκαδόνας και συγκεκριμένα των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αχλαδοχωρίου, Γεωργανάδων, Γριζάνου, Διασσέλου, Ζάρκου, Κεραμιδίου, Κλοκωτού, Κρήνης, Νομής, Οιχαλίας, Παναγίτσας, Πετροπόρου, Πετρωτού, Πηνειάδος, Ταξιαρχών (Κριτσινίου), Φανερωμένης και Φαρκαδόνος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας