Δελτίο Τύπου για τον εκλιπόντα τέως πρόεδρο Ηλία Κωτσάκη

Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Α
ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΣΕΑΠΑΔ κ ΗΛΙΑΣ ΚΩΤΣΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 4- ΤΗΛ 210 3303565

Αθήνα, 23.7.2014

Στις 19 Ιουλίου 2014 απεβίωσε ο τέως Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ Ηλίας Κωτσάκης. Η κηδεία του έγινε στις 21.7.2014, ημέρα Δευτέρα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κοιμητήριο του Δήμου Καλλιθέας, μέσα σε κλίμα καθολικής λύπης και θλίψης για τον αδόκητο θάνατό του, παρουσία των συγγενών του, πολλών εκλεκτών φίλων και συμβολαιογράφων εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών παρέστη ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστας Βλαχάκης και μέλη αυτού ως και μέλη από τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια, από δε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων, ο Πρόεδρος κ. Αριστείδης Δράγιος και μέλη του Συλλόγου, ο τέως Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ο κ. Νικόλαος Στασινόπουλος, εκπρόσωποι από την Νομική Υπηρεσία και από το Διοικητικό Συμβούλιο του προσωπικού του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και μέλη αυτού, ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης και πολλοί άλλοι εκλεκτοί φίλοι από τον Εισαγγελικό και Δικαστικό κλάδο και συμβολαιογράφοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι.

Στην μνήμη του κατατέθηκαν στεφάνια που έφεραν τις συλλυπητήριες ευχές, τα ονόματα και τις επωνυμίες των αποστολέων, που ήταν τα εξής:
1) Στον λατρευτό μας Ηλία Γιώργος & Κατερίνα
2) Στον αγαπημένο μου αδερφό Χρήστος
3) Στον πολυαγαπημένο μας θείο Παναγιώτης, Χρήστος
4) Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσων
5) Στον αγαπητό και αξέχαστο Πρόεδρο, Ηλία, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων
6) Θερμά συλληπητήρια οι συμμαθητές του Γυμνασίου Καλλιθέας
7) Στον αγαπητό φίλο οικ. Γ. Κεφαλά
8) Στον φίλο & Πρόεδρο Ηλία Δημήτρης Παπασπύρου, Αντώνης Ρουπακιώτης, Γεωργία Ρουπακιώτη Παπασπύρου
9) Σύλλογος Υπαλλήλων ΣΣΕΑΛΑΔ
10) Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων Συλλόγων Ελλάδος
11) Στον αγαπητό φίλο Εργίνα
12) Οικ. Κωστή & Μαρίας Πενταφραγκα
13) Στον αγαπητό φίλο Βέρνερ Νάση Ηλίας
14) Στον δάσκαλό μου καλό ταξίδι οικ. Κατερίνας Προεστάκη

Τον εκλιπόντα τέως Πρόεδρο κ. Ηλία Κωτσάκη, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού, κ. Κώστας Βλαχάκης, ο οποίος είπε τα εξής:

Αγαπημένε μας Δάσκαλε,
Αγαπητέ κε Πρόεδρε
Ηλία μας ,

Την προηγούμενη Δευτέρα εκεί στο νοσοκομείο ..στη τελευταία συνάντηση μας, προσπάθησα να σε πείσω, ότι η ιατρική περιπέτεια σου τελείωσε:
-τέλος η εντατική
-μία ακόμα ημέρα στο νοσοκομείο και μετά … ο παράδεισος σου .. ο Αύγουστος
-οι διακοπές σου

Και μετά το Σεπτέμβριο στο Σύλλογο τα παιδιά σου, οι νέοι συμβολαιογράφοι, που λάτρευες και σε λάτρευαν, που δίδασκες ήθος, ζωή , επιστήμη, συμβολαιογραφία …

Η έκφραση σου και η ματιά σου μας έδωσαν ελπίδες, εκείνες τις στιγμές … Λιοντάρι ο Πρόεδρος, μαχητής..

Μετά διαπίστωσες ότι είναι άνιση η μάχη και προτίμησες να φύγεις περήφανα -Κολοκοτρωνέΐκα.

Είμαστε αρκετοί συμβολαιογράφοι εδώ αλλά με τη πνευματική τους παρουσία, παρίστανται όλοι οι άλλοι ενεργοί και συνταξιούχοι. Θα ήθελα να σου μεταφέρω και την έκφραση της καθολικής εκτίμησης του συνόλου του συμβολαιογραφικού κόσμου της Χώρας .

Είναι τόσα τα θέματα, που πρέπει να σχολιάσουμε όπως τακτικότατα συνηθίζαμε και συ δεν ανταποκρίνεσαι, αγαπημένε μου δάσκαλε .

Τι όμως να σχολιάσω, μόνος μου;

Τα χαρίσματα σου που βίωνα εγώ και οι φουρνιές συμβολαιογράφων , που με την ακατέργαστη νομική τους παιδεία, στο πρώτο όροφο του Συλλόγου, σμιλεύτηκαν στα χέρια σου και έγιναν συμβολαιογράφοι; Τα πειστικά σου επιχειρήματα και το βάθος της επιστημονικής σου σκέψης, στην ημερίδα των Αστικολόγων για την Οριζόντια Ιδιοκτησία; Την αναγνώριση του έργου σου από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές; Την αδημονία σου να μάθεις πως δέχεται η νομολογία και η βιβλιογραφία το βιβλίο σου; πόσα «κτυπήματα» ακροαματικότητας έχουν τα σεμινάρια σου στην ιστοσελίδα; Την συστηματική ενασχόληση σου με άγνωστες σελίδες της Ιστορίας;

Το πάθος σου στην υποστήριξη των θέσεων σου;

Μίλησα για τα 16 χρόνια της κοινής συλλογικής συμπόρευσης μας συνεργασίας μας και θυμάμαι τις μέρες του 1998 στο προαύλιο της Παντείου, χωρίς καλά καλά να έχεις αναλάβεις από τη βαριά εγχείρηση σου ήσουν εκεί να μας καλέσεις κοντά σου, να μας ενθαρρύνεις ως υποψήφιους, και να μας πείσεις ,ότι η συμβολαιογραφια έχει μέλλον, όσο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το πολίτη .

Ελεγες: οι συμβολαιογράφοι είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους, γιατί κάνουμε με τον ίδιο τρόπο, την ίδια δημόσια λειτουργία και πρέπει να τη κάνουμε καλά ….

Ούτε και ξεχνώ την περηφάνια, που νοιώθαμε οι νέοι συμβολαιογράφοι, όταν με τη διδαχή σου και το ήθος σου έστηνες τις κυψέλες των σεμιναρίων.

Εξάλλου η ευρυμάθεια, η αξιοπρέπεια, η ακεραιότητα και η σεμνότητα που συνοδευόταν από μια πρωτόγνωρη ευγένεια, σε έκαναν πνευματικό μας πατέρα στη συμβολαιογραφια και όχι μόνο .

Ησουν ο συμβολαιογράφος του μέτρου και της αλήθειας, τίμησες και τιμήθηκες από τη Συμβολαιογραφια .. Όμως πάνω από όλα πνευματικός άνθρωπος… γι’ αυτό και η καθολική θλίψη για τον αδόκητο χαμό σου.

Ένα χαμό που τον βιώνει πιο έντονα η πολυαγαπημένη σου Κατερίνα, ο Γιώργος . η Εργίνα, η Νάση, ο Βέρνερ, ο Ηλίας, η Ελένη .

Ενα χαμό, που δεν μπορεί να το βιώσει ο αδερφός σου ο Χρήστος, εκεί μακριά στην Αμερική, που βρίσκεται γιατί ποτέ δεν ήθελες να βαρύνεις τον μεγαλύτερο σου, με τα δικά σου βάσανα .

Ένα χαμό που το βιώνω εξίσου έντονα και εγώ Πρόεδρε μου μου, αφού & όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας, η μεταξύ μας σχέση δεν περιορίστηκε σε εκείνη του συνεργάτη και συμβούλου αλλά αναπτύχθηκε έντονα η πνευματική μας σχέση δάσκαλου και διδασκόμενου, φίλου και συνεργάτη και όχι μόνο…

Χαρές, λύπες ατέλειωτες συζητήσεις ….

Τα τελευταία χρόνια ήσουν προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ανησυχούσες για την πατρίδα.
Σε φόβιζε η εσωστρέφεια και η ηττοπάθεια.
Σε εξόργιζε η αβουλία, η ανικανότητα και η μοιρολατρία.
Σε πλήγωνε η απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής.
Σε έθλιβε η εικόνα μιας Ελλάδας που δυσφημίζεται και λοιδορειται.
Χτύπαγες το χέρι του στο τραπέζι απαιτώντας να ξυπνήσουμε.
Να βάλουμε την πατρίδα πάνω από όλα.
Να τολμούμε και νά μη φοβόμαστε να ξεπεράσουμε τα όρια μας.
Να δουλέψουμε χωρίς συμβιβασμούς
και αν χρειαστεί να κάνουμε θυσίες.

Με περηφάνια και λεβεντιά.

Σε ευχαριστούμε για το θάρρος και τη δύναμη που μας έδινες πάντα όταν ζητούσαμε τη συμβουλή σου…
Για το πάθος, τη γενναιότητα και την επιμονή, που μας έμαθες να έχουμε σε ό,τι καταπιανόμαστε.
Δίνοντας ψυχή, για να πάρουμε ψυχή σε ότι κάνουμε…
Έζησες σε όλη σου τη ζωή με οδηγό την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.
Έμεινες καλοπροαίρετος απέναντι στην αδικία.
Έζησες ατρόμητος, ανεβαίνοντας ακατάπαυστα από κορυφή σε κορυφή.
Έζησες αγκαλιάζοντας με τη σκέψη και τις πράξεις σου όλο τον κόσμο, πάντα πρόθυμος να βοηθήσεις.
Οι ευχές σου, η αγάπη σου και τα διδάγματα σου θα μας συνοδεύουν για πάντα. Πολύτιμη, ανεκτίμητη κληρονομιά ζωής …

Συνεχίζοντας να σε κάνουμε περήφανο.

Φεύγεις από την ζωή με τις τιμές που σου αξίζουν αφήνεις σαν κληρονομιά το πρότυπο σου, το υπόδειγμα ήθους, ακεραιότητας, ανθρωπιάς, φεύγεις με την καθολική αναγνώριση …. Να πας στο καλό Ηλία μας, απόλυτα ήσυχος γιατί έπραξες στο ακέραιο το καθήκον σου απέναντι στην πατρίδα και τη συμβολαιογραφία .

Καλό σου ταξίδι κε Πρόεδρε.

Επίσης τελευταίο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Αριστείδης Δράγιος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων, ο οποίος, μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:

Αγαπητέ μας Πρόεδρε Ηλία.

Μας ξάφνιασες με τον αδόκητο θάνατό σου. Ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μετά την πρόσφατη τελευταία επικοινωνία μας, είχες δρομολογήσει και με σύντομη διαδικασία την πορεία σου για την επουράνια ζωή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων, του οποίου αποτελούσες ενεργό μέλος, ευθύς αμέσως μετά την θλιβερή αναγγελία της αποβιώσεώς σου, συνήλθε έκτακτα σε ειδική συνεδρίαση, ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα και αποφάσισε ομόφωνα:

Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους σου. Να παραστεί στην ακροτελεύτια ακολουθία και Να καταθέσει σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό σου ένα δάφνινο στεφάνι και Να αναρτηθεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Οι συμβολαιογράφοι σε τίμησαν επάξια με το αξίωμα του Προέδρου. Η θητεία σου υπήρξε πράγματι ένας σταθμός και αφετηρία για την αναβάθμιση της συμβολαιογραφίας. Στην προσωπικότητά σου, στην πολυσχιδή σου δραστηριότητα και πνευματικά σου χαρίσματα, αναφέρθηκε πριν από λίγο ο Πρόεδρος κ. Βλαχάκης. Θα ήθελα όμως να επισημάνω και εγώ, την μεγάλη σου προσφορά στους συμβολαιογράφους παλαιούς και νέους, που στα διοργανούμενα πολυάριθμα σεμινάρια, ως κύριος ομιλητής και φωτεινός δάσκαλος μεταλαμπάδευες τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σου και έδινες τις σωστές λύσεις και υποδείξεις πάνω στα συμβολαιογραφικά θέματα. Προσέφερες πάρα πολλά στον βωμό της συμβολαιογραφίας αλλά και μετά την συνταξιοδότησή σου δεν σταμάτησες να προσφέρεις τις γνώσεις σου και κυρίως στους νέους συμβολαιογράφους που είχαν την απόλυτη ανάγκη και συμβουλή σου. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ήταν το σπίτι σου. Καθημερινά έδινες την παρουσία σου, τόσο στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, όσο και στα γραφεία των συνταξιούχων. Η συμβολή σου και στα θέματα των συνταξιούχων ήταν πολύτιμη. Αγαπητέ Ηλία Σε λίγο το άψυχό σου σώμα, θα το σκεπάσει η Αττική Γη. Να είσαι όμως απόλυτα βέβαιος, τόσο οι παριστάμενοι στην τελευταία ακολουθία σου συγγενείς και εκλεκτοί φίλοι, οι συμβολαιογράφοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι, δεν θα σε ξεχάσουνε ποτέ και θα μείνεις αιώνια ζωντανός στην μνήμη μας. Καλό σου ταξίδι Πρόεδρε. Ο θεός να σε αναπαύσει.

Επιμέλεια Αριστείδη Δράγιου