Ψήφισμα διαμαρτυρίας για εξουδετέρωση χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και οι συμβολαιογράφοι της χώρας, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και τη διαμαρτυρία μας για την επιχειρούμενη “εξουδετέρωση” των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και της Νότιας Πελοποννήσου, με την εφαρμοζόμενη για πρώτη φορά  μέθοδο της «εν πλω» υδρόλυσης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των χιλιάδων κατοίκων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι  αντιδρούν και αγωνίζονται αντίθετα σε αυτές τις ενέργειες που συνιστούν σοβαρότατη περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου, θαλάσσιο και παράκτιο, την τροφική αλυσίδα, στη δημόσια υγεία, τον τουρισμό, την οικονομία της περιοχής  αλλά και της χώρας γενικότερα.

  • Απαιτούμε  να σταματήσει η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο.
  • Δεν θέλουμε  την Μεσόγειο θάλασσα θανάτου και σκουπιδότοπο επικίνδυνων χημικών καταλοίπων.
  • Θέλουμε  την Μεσόγειο, θάλασσα πολιτισμού, ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών.
  • Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση  να αντιδράσει άμεσα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ελληνικού λαού, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτραπεί αυτό το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε  την αντίθεσή μας στην παραγωγή και χρήση των χημικών όπλων.

Τέλος, καλούμε

– τα  ΜΜΕ να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία  για το θέμα, αφού, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ήδη μεγάλες κινητοποιήσεις από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, τα γεγονότα αυτά προβάλλονται ελάχιστα μέχρι σήμερα.

– και όλους τους επιστημονικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να κινητοποιηθούν και να αναδείξουν το θέμα με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να αποτρέψουμε αυτό το καταστροφικό σχέδιο για τις ζωές και το περιβάλλον  μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ