Επιστολή_Προέδρου_Το τέλος της εσωστρέφειας

Θέμα: «Το τέλος της εσωστρέφειας – ώρα να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας».

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με σεβασμό στο διατακτικό της υπ’ αριθ. 1872/2021 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (14ο Τμήμα) και μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Συλλόγου.

Στην τελευταία επαναληπτική ψηφοφορία της 26ης και 27ης Σεπτεμβρίου, 449 συνάδελφοι συμμετείχαν, σε μία διαδικασία που από κάποιους χαρακτηρίστηκε ως «αχρείαστη», εκφράζοντας τη βούλησή τους. 391 συνάδελφοι τίμησαν το πρόσωπό μου και 58 συνάδελφοι ψήφησαν λευκό. Και οι 449 συνάδελφοι, όμως, τίμησαν τη διαδικασία αποδοκιμάζοντας τα κελεύσματα για αποχή. Σε μια δημοκρατική διαδικασία, η αποχή από την ψηφοφορία ερμηνεύεται από το καθένα διαφορετικά δημιουργώντας σύγχυση. Επιπλέον η αποχή από τη ψηφοφορία δίνει την εξουσία στους λίγους συμμετέχοντες να διαμορφώσουν το περιβάλλον σύμφωνα με τη βούλησή τους περιθωριοποιώντας ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που δεν συμμετείχε στις αρχαιρεσίες αν και ήθελε, γιατί παρασύρθηκε από τα κελεύσματα περί αποχής. Για αυτό το λόγο η αποχή από δημοκρατικές διαδικασίες ισοδυναμεί με την απογύμνωση του ενεργού πολίτη από το βασικό του χαρακτηριστικό που είναι η συμμετοχή στα δρώμενα και η συνδιαμόρφωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησής του. Ευχαριστώ, λοιπόν, όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία και ιδιαίτερα αυτούς που ψήφισαν λευκό.

Οι εκλογές, όμως, τελείωσαν. Και μαζί με αυτές πρέπει να τελειώσει και η εσωστρέφεια που τόσο ταλάνισε, τους τελευταίους ειδικά μήνες, το Σύλλογό μας. Τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική συμβολαιογραφία είναι μπροστά μας και περιμένουν από τους συλλογικούς φορείς που την εκπροσωπούν την αντιμετώπισή τους.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στις τροποποιήσεις στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις αλλαγές στη λειτουργία του My Property, στις συναλλαγές με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τα Υποθηκοφυλακεία.

Για όλα τα παραπάνω καθώς και για άλλα θέματα, εκτός από καβγάδες, χρειάζονται προτάσεις, σαφείς και ρεαλιστικές, τις οποίες περιμένουμε όλοι από τα θεσμικά όργανα των Συλλόγων, τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση στα Όργανα αυτά.

Καλώ όλους τους Συναδέλφους, να συστρατευτούμε ενώπιον των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική συμβολαιογραφία και να συνθέσουμε σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις προς την αντιμετώπισή τους, αφήνοντας κατά μέρος τις εκλογικές κορώνες.

Όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητες θα έχουν την ευκαιρία μετά από δυόμιση περίπου χρόνια να το πράξουν.

Μέχρι τότε, όμως, οφείλουμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας