ΘΕΜΑ: «Η συμβολαιογραφία το 2022»
Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η Ελληνική Συμβολαιογραφία και στη νέα χρονιά, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, δυσκολίες και αλλαγές, με γνώμονα πάντοτε τη κατοχύρωση του θεσμικού της ρόλου και της ανεξαρτησίας της.
Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στο ακίνητο μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου δείχνει να απλοποιεί τις διαδικασίες, αναμένουμε δε και ελπίζουμε, στην πράξη, να επιταχύνει τους χρόνους ολοκλήρωσης της συναλλαγής και να ελαχιστοποιήσει, υπό προϋποθέσεις, το φόρτο συλλογής των απαιτούμενων εγγράφων. Η ψηφιοποίηση των λειτουργιών μας αποτελεί νομοτελειακά τη νέα θεσμική μας πραγματικότητα. Ο συμβολαιογράφος από το γραφείο του, μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου, με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και στη συνέχεια θα προβαίνει στη σύνταξη του συμβολαίου. Εργασίες, τις οποίες ο Συμβολαιογράφος σε μέγιστο βαθμό τις πραγματοποιεί για λογαριασμό του πωλητή. Πρόκειται, ουσιαστικά για μία νέα επαγγελματική δραστηριότητα, για την οποία δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη στο Κώδικα Συμβολαιογράφων, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την υπερεργασία που εκτελούμε για λογαριασμό του πωλητή / πωλητών, είναι αναγκαίο να έχει οικονομικό αντίκρισμα. Συνεπώς, ο συμβολαιογράφος δικαιούται τουλάχιστον το αυτονόητο: την αμοιβή του. Γεγονός που είμαστε υποχρεωμένοι να το ρυθμίσουμε άμεσα και εργαζόμαστε για αυτό.
Μακάρι, η εξ αποστάσεως άντληση των απαραίτητων στοιχείων για την μεταβίβαση ακινήτων να είχε υλοποιηθεί νωρίτερα με τη δική μας πρωτοβουλία και συναίνεση. Πόσο κόπο και πόσο χρόνο θα είχαμε εξοικονομήσει; Θα ήταν προς όφελος όλων μας αυτό να μην ήταν αντικείμενο συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης αλλά διαλόγου, προτάσεων και συλλογικής απόφασης. Ας θυμηθούμε όλοι τα αποτελέσματα και τη λειτουργία της συμβολαιογραφικής πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα προφανή οφέλη για την Ελληνική Συμβολαιογραφία.
Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου παρά τις αρχικές παιδικές ασθένειες του Συστήματος, διευκολύνει το συμβολαιογράφο, καθώς η υποβολή της δήλωσης και η εκκαθάρισή της γίνεται άμεσα και αυτόματα. Σίγουρα, όμως, απαιτούνται άμεσες διορθωτικές κινήσεις. Όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε τις ατελείωτες ώρες σπατάλης και συναλλαγής στο γκισέ του Τμήματος Κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμία όλων μας είναι η ψηφιοποίηση να διευκολύνει τις συναλλαγές και τους συναλλασσόμενους κι όχι να αντικαταστήσει την χάρτη γραφειοκρατία με μία νέου τύπου ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Οι προσπάθειές μας προς την προς όφελος όλων μας ψηφιοποίηση αντιμετωπίζουν τις ανακλαστικές αντιστάσεις μίας μειοψηφίας του Συστήματος του Ελληνικού Δημοσίου που μάχεται για να διατηρήσει τα κεκτημένα της εις βάρος όλων μας.
Επιπλέον, μέχρι τις 15.02.2022, θα χορηγηθούν δωρεάν με μέριμνα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους συμβολαιογράφους 3.000 ψηφιακές υπογραφές, ικανοποιώντας, έτσι, ένα πάγιο αίτημά μας.
Επιπροσθέτως, η κωδικοποίηση του ελέγχου νομιμότητας επί των αιτήσεων και πράξεων των Κτηματολογικών Γραφείων του Ελληνικού Κτηματολογίου ολοκληρώνεται προκειμένου να ισχύουν ενιαίοι και σαφείς κανόνες σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και να σταματήσει, επιτέλους, η συναλλαγή να εξαρτάται από την προσωπική διάθεση και άποψη του κάθε Προϊσταμένου / υπαλλήλου του Κτηματολογικού Γραφείου. Η κατάσταση με τα Κτηματολογικά Γραφεία έχει φτάσει στο «απροχώρητο». Χιλιάδες συμβολαιογραφικές πράξεις είναι ακαταχώρητες, η επεξεργασία των αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων τελεί σε ακινησία σε βαθμό αρνήσεως και με όλα αυτά στο επίκεντρο της ταλαιπωρίας βρίσκεται ο πολίτης και ο συμβολαιογράφος. Παράλληλα, αργά μεν αλλά σταθερά σχεδιάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι οποίες, αλήθεια είναι, ότι μας έχουν βοηθήσει πολύ, όπως η έκδοση του αποσπάσματος του κτηματολογικού διαγράμματος ή του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου ή ο εξ αποστάσεως έλεγχος των εγγραφών κυριότητας και δουλειών στα κτηματολογικά φύλλα των ακινήτων.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος συντονισμένα εργάζεται για την ανάκληση της γνωμοδότησης του ΝΣΚ για τις αποδοχές κληρονομιάς επί εκτάσεων που εμπίπτουν στο κυρωμένο δασικό χάρτη όπως και της εγκυκλίου του ΥΠΕΝ για τις χορτολιβαδικές / δασικές εκτάσεις των περιοχών που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο του Ελληνικού Δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάψει με τις ενέργειες των υπηρεσιακών παραγόντων του να ξηλώνει το βράδυ αυτό που ύφαινε όλη την ημέρα.
Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,
Περάσαμε μία δύσκολη χρονιά για την υγεία μας, τις οικογένειές μας, το επάγγελμά μας. Οι περισσότεροι εξ ημών θα θέλαμε η προηγούμενη χρονιά να μην επαναληφθεί.
Φρόνιμο είναι, η Συμβολαιογραφία ενωμένη και έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των αναγκών της εποχής μας να εκφράζει απόψεις και να υλοποιεί τις αλλαγές που επιβάλλονται σε αυτήν πριν αποφασίσει η Πολιτεία για εκείνη. Αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Συμβολαιογραφία σε συντριπτικό ποσοστό αντιλαμβανόμενη τις νέες ανάγκες, έχει αποκτήσει, επιτέλους, ένα κοινό βηματισμό. Θυμηθείτε ότι πριν από λίγα χρόνια ήμασταν ο αδύναμος κρίκος της μεταβίβασης ακινήτων ενώ σήμερα, είμαστε ουσιαστικά οι μοναδικοί νομικοί στη διαδικασία αυτή.
Καλή Χρονιά σε όλες και όλους σας με Υγεία!
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας