Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Φορέων Οικονομίας για τα Εξοντωτικά Πρόστιμα

Προς

Τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια

Τον Πρωθυπουργό  της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά

Τον  Πρόεδρο της Βουλής , κ. Ευάγγελο – Βασίλειο Μεϊμαράκη

Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων

Βουλευτές

Αθήνα , 30  Ιανουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ

Οι παρακάτω φορείς, που εκπροσωπούμε σχεδόν το σύνολο του μικρομεσαίου επιστημονικού, επιχειρηματικού, επαγγελματικού και γενικά παραγωγικού δυναμικού της Xώρας, ενώνουμε την κραυγή αγωνίας και απόγνωσής μας απέναντι στα εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές, που επιβάλλουν αδιακρίτως «κατά δικαίων και αδίκων» για φορολογικές παραβάσεις οι πρόσφατα ψηφισθείσες και ισχύουσες διατάξεις των νεότερων φορολογικών νόμων.

Με το παρόν ψήφισμα και με την επιθυμούμενη συνάντηση, προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε τους εύλογους προβληματισμούς σύσσωμου του παραγωγικού ιστού της χώρας, για τα νομοθετημένα από τον περασμένο Ιούλιο και ισχύοντα από 1-1-2014 φορολογικά πρόστιμα, τα οποία κατά κοινή ομολογία δεν στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής (στόχο, τον οποίο όλοι συμμεριζόμαστε και στον οποίο όλοι συμπαρατασσόμαστε), αλλά στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης (από τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και τον πάροχο υπηρεσιών έως τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικροκαταστηματάρχη, αλλά και τον πιο απλό ιδιοκτήτη ακινήτου).

Σε μία εποχή, που ο μικρομεσαίος παραγωγικός ιστός της χώρας επιβάλλεται να διατηρηθεί στην ζωή, για να τρέξει την προσδόκιμη για όλους ανάπτυξη και ανάκαμψη της πατρίδας μας, η εύκολη και αβασάνιστη λύση της επιβολής καταστροφικών ποινών με ισοπεδωτικές διατάξεις, οι οποίες εξαφανίζουν κάθε ίχνος επιείκειας και αναλογικότητας, οδηγεί σίγουρα στην αντίθετη λύση. Σε αυτήν που θέλουν οι εχθροί και οι επιβολείς της χώρας, δηλαδή στην οικονομική καταστροφή και στην εξαφάνιση κάθε μορφής ανάπτυξης.

Η ανάγκη ορθολογισμού των πρωτοφανούς αυστηρότητας και πέραν κάθε νομιμότητας προστίμων, ενισχυόμενη από τα βάσιμα και λογικά επιχειρήματα που σας παραθέτουμε, προβάλλει επιτακτική και αδήριτη. Είναι αδύνατο και αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου η καθυστέρηση για μία μόλις εβδομάδα υποβολής δήλωσης 4 € να επιφέρει τριπλή ποινή και πρόστιμο έως 2.500 ευρώ, που σε ετήσια βάση ξεπερνάει τις 43.000 ευρώ.

Ζητάμε από τους ανώτερους πολιτειακούς άρχοντες να αφουγκραστούν την απέλπιδα κραυγή αγωνίας των παραγωγικών φορέων της χώρας, που σύσσωμοι μεταφέρουν το εύλογο και αυτονόητο αίτημα για ένα δίκαιο, ανθρώπινο και αναλογικό πλαίσιο φορολογικών κυρώσεων, που θα τιμωρεί σκληρά και παραδειγματικά τους πραγματικούς και κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες, αλλά θα  επιτρέπει και την επιεική και αναλογική μεταχείριση  του  ανθρώπινου λάθους και της σε κατάσταση ανάγκης προκύπτουσας μικροπαράβασης. Η πολιτική της αδιάκριτης επιβολής τριπλών και τετραπλών προστίμων (ακόμη και σε περιπτώσεις εθελούσιας συμμόρφωσης ή αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας), εκτός του ότι παραβιάζει θεμελιώδεις νομικές και δικαιϊκές αρχές (για τις οποίες παραβιάσεις, αν δεν εισακουσθούμε, δεν καταλείπεται άλλη οδός προστασίας πλην της καταφυγής μας στη δικαιοσύνη), καταλύει κάθε έννοια δικαίου και απειλεί την εικόνα της  Χώρας μας ως κράτους δικαίου. Δημιουργεί, δε, εύλογες αμφιβολίες και σκέψεις, ακόμη και για την σκοπιμότητα ή την αφετηρία της ψήφισης των εξοντωτικών αυτών διατάξεων.

Από την στιγμή, λοιπόν, που αναμφίβολα η πολλαπλή φορολογική τιμωρία, θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε προφανή ανισότητα συμμετοχής των φορολογούμενων στα δημόσια βάρη, η παραβίαση της αντίστοιχης συνταγματικής αρχής της φορολογικής ισότητας, καθιστά αναγκαία και άμεση την παρέμβασή σας, για την αποκατάσταση της τάξης και της ισονομίας.

Ζητάμε να ανακληθούν και να τροποποιηθούν άμεσα όλες εκείνες οι διατάξεις και τα μέτρα, που δεν στοχεύουν στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά στην εξόντωση και στην τιμωρία αυτών που, με απέλπιδες αξιοπρεπείς προσπάθειες, απέμειναν να παράγουν σήμερα στην χώρα μας. Ζητάμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ και ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ στα φορολογικά πρόστιμα και μέτρα. Ζητάμε να σταματήσει και να αποτραπεί, η διαφαινόμενη αθρόα προσαγωγή των κυττάρων του παραγωγικού ιστού της χώρας, στο φορολογικό εκτελεστικό απόσπασμα της δαμόκλειας σπάθης των απάνθρωπων διατάξεων, που δεν κρίνουν, αλλά μόνο τιμωρούν. Η ενωμένη φωνή αγωνίας και ανησυχίας όλων των φορέων που συνυπογράφουν, ας γίνει η δύναμη που θα αφυπνίσει το ενδιαφέρον και την παρέμβασή σας για την αποτροπή μίας απειλούμενης να συντελεσθεί οικονομικής γενοκτονίας.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών)

Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε ( Γενική Συνομοσπονδία  Επαγγελματιών Βιοτεχνων Ελλάδας

Ε.Σ.Ε.Ε. (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου)

ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών)

Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων)

Δ.Σ.Α. (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών)

Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών

Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας

Ο.Β.Ε. (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας )

ΕΕΑ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών)

Ε.ΒΕ.Π. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς)

ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών)

Ε.Ε.Π. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά)

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά