Οδηγίες συμπληρωματικών εκλογών Ιανουαρίου 2018

O Δ Η Γ Ι Ε Σ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ
ΤΗΣ 19ης ΚΑΙ 20ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 (κατ’άρθρο 12 του Π.Δ.36/1999)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΣΕΑΠΑΔ
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 1)         Δικαίωμα να εκλέγουν έχουν όλοι οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Συλλόγου (άρθρο 2 παρ. 1 του Π.Δ. 36/1999 ΦΕΚ 42 Α’ της 4.3.1999).

 2)         Δικαίωμα να εκλέγονται Σύμβουλοι έχουν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Συλλόγου και έχουν συμπληρώσει διετή υπηρεσία συμβολαιογράφου (άρθρο 2 παρ. 2 του Π.Δ. 36/1999).

 3)         Στερούνται του δικαιώματος να εκλέγουν και να εκλέγονται εκείνοι οι οποίοι διατελούν κατά το χρόνο υποβολής υποψηφιοτήτων ή διενέργειας των αρχαιρεσιών σε προσωρινή παύση ή σε αργία (άρθρο 2 παρ. 3 του Π.Δ. 36/1999).

 4)         O αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καθοριστεί σε δώδεκα (12) σύμφωνα με την από 30-3-2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου (άρθρα 103 παρ. 2 εδ. 1 και 104 παρ. 1 εδ. 2 του Ν. 2830/2000 ΦΕΚ 96 Α’ της 16.3.2000).

 5)         Η ψηφοφορία γίνεται με ομοιόμορφα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, ξεχωριστά για κάθε υποψήφιο και κατασκευάζονται με μέριμνα και δαπάνες του Συλλόγου, όπως και οι αντίστοιχοι φάκελοι. Ο φάκελος ψηφοφορίας με πλήρη σειρά ψηφοδελτίων αποστέλλεται έγκαιρα με φροντίδα του Συλλόγου σε κάθε έναν από τους εκλογείς που ψηφίζουν με συστημένη επιστολή (βλέπε κατωτέρω οδηγία υπ΄αρ. 6). Κάθε μεμονωμένος υποψήφιος σύμβουλος μπορεί να παραλάβει από το Σύλλογο αρκετά ψηφοδέλτια για τις εκλογικές του ανάγκες. Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι σφραγίζονται με τη σφραγίδα του Συλλόγου (άρθρο 4 του Π.Δ. 36/1999).

 6)         1. Την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών είναι υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη προσέλευση στις αρχαιρεσίες των μελών του Συλλόγου που κατοικούν στην περιφέρειά του και σε απόσταση μέχρι εκατό (100) χιλιομέτρων από την έδρα του (Γ. Γενναδίου 4 – Αθήνα), όπου βρίσκεται και το κατάστημα ψηφοφορίας (άρθρο 6 παρ. 1,2,3 και 4 του Π.Δ. 36/1999). 

  1.  Εκείνοι, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις αρχαιρεσίες λόγω αποδεικνυομένου σοβαρού κωλύματος ή κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των εκατό (100) χιλιομέτρων από το κατάστημα ψηφοφορίας ή δεν επικοινωνούν χερσαία με αυτό, πλην των συμβολαιογράφων της νήσου Σαλαμίνας, είναι δυνατόν να ψηφίσουν με συστημένη επιστολή (άρθρο 6 παρ. 1,5 και 6 του Π.Δ. 36/1999).

Επεξήγηση: Δηλαδή, εκλογείς που κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 100 χλμ. από το κατάστημα ψηφοφορίας ή στη νήσο Σαλαμίνα και δεν μπορούν να προσέλθουν στις αρχαιρεσίες λόγω αποδεικνυομένου σοβαρού κωλύματος (π.χ. ασθένειας, εγχειρήσεως, απουσίας στο εξωτερικό κλπ.), στους οποίους δεν αποστέλλεται έντυπο εκλογικό υλικό, διότι σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε αυτοπροσώπως να προσέλθουν στις εκλογές (οδηγία 7 παρ.1), δύνανται έγκαιρα να ζητήσουν και να προμηθευθούν αυτό από τα γραφεία του Συλλόγου και  να ψηφίσουν με συστημένη επιστολή (βλ. κατωτέρω παρ. Β’), εσωκλείοντας και το σχετικό αποδεικτικό του κωλύματος (ιατρική βεβαίωση, φωτοτυπία εισιτηρίου κ.λ.π.).

            Α) Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ο εκλογέας εμφανίζεται στην Εφορευτική Επιτροπή, η οποία, αφού διαπιστώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, παραδίδει σ΄ αυτόν πλήρη σειρά ψηφοδελτίων και ένα φάκελο.  Στη συνέχεια ο εκλογέας αποσύρεται σε ιδιαίτερο χώρο, όπου επιλέγει από τους υποψήφιους  Συμβούλους, αυτόν που προτιμά, επιλέγοντας μόνο το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο.

            Το ψηφοδέλτιο τοποθετείται στον αντίστοιχο φάκελο, ο οποίος φέρει τυπωμένη στην μπροστινή του όψη τη λέξη ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ και διατίθεται στους ψηφοφόρους από την Εφορευτική Επιτροπή. Κατόπιν ο φάκελος αυτός κλείνεται και ρίπτεται από τον ίδιο τον ψηφοφόρο υποχρεωτικά στην ψηφοδόχο (άρθρο 6 του Π.Δ. 36/1999).

            Επισημαίνεται ότι οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο της αστυνομικής ή επαγγελματικής τους ταυτότητας, που θα επιδεικνύουν στην Εφορευτική Επιτροπή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο για τη διαπίστωση των στοιχείων τους.

Β) Οι εκλογείς που ψηφίζουν με συστημένη επιστολή (βλέπε ανωτέρω οδηγία υπ΄αρ. 6 παρ. 2), αφού τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο, το οποίο επιλέξουν στον φάκελο με την ένδειξη «ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ» και τον κλείσουν, τον τοποθετούν σε άλλο μεγαλύτερο αδιαφανή φάκελο, στον οποίο αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία τους (δηλ. το ονοματεπώνυμο, την πλήρη διεύθυνση και την έδρα του αποστολέα) και τον σφραγίζουν με την υπηρεσιακή τους σφραγίδα.  Ο φάκελος αυτός φέρει  προτυπωμένες τις ενδείξεις: ΣΥΣΤΗΜΕΝΗ.   Προς το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γ. Γενναδίου 4 – Τ.Κ. 10678- Αθήνα. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ.

Οι φάκελοι αυτοί πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά από τους ανωτέρω εκλογείς έγκαιρα, ώστε να φτάσουν στο Σύλλογο το αργότερο μέχρι την ημέρα των αρχαιρεσιών.  Συστημένες επιστολές που θα παραλαμβάνονται μετά το τέλος της ψηφοφορίας, δεν θα αποσφραγίζονται και θα επιστρέφονται στους αποστολείς.

7)    Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του Συλλόγου (οδός Γ. Γενναδίου 4 – Αθήνα) από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, στις 19 Ιανουαρίου (ημέρα Παρασκευή) και 20 Ιανουαρίου (ημέρα Σάββατο) 2018 (άρθρο 104 παρ. 2 του Ν. 2830/2000).  Τέλος, τονίζεται ότι απαγορεύεται η ανάρτηση, η τοιχοκόλληση, η αναγραφή οποιουδήποτε εντύπου, εικόνας, συνθήματος ή άλλου σημείου προεκλογικού περιεχομένου μέσα ή έξω από το εκλογικό κατάστημα.  Επίσης απαγορεύεται κάθε προεκλογική δραστηριότητα τις ημέρες των εκλογών στο χώρο του εκλογικού κέντρου (άρθρο 5 παρ. 5 του Π.Δ. 36/1999).

8)         Αν κατά τις συμπληρωματικές αρχαιρεσίες της 19ης και 20ης Ιανουαρίου 2018 δεν προσέλθουν να ψηφίσουν τουλάχιστον τα μισά συν ένα από τα μέλη του Συλλόγου, που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι αρχαιρεσίες επαναλαμβάνονται την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου προς τα μέλη του. Σύμβουλοι κατά την επαναληπτική εκλογή ορίζονται  εκείνοι που έχουν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, κατά φθίνουσα σειρά μέχρι πληρώσεως των κενών θέσεων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από την Εφορευτική Επιτροπή για την εκλογή του Συμβούλου.

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2018

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ                                                 ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ