Ανακοίνωση Συλλόγου – Απάντηση σε ανάρτηση για συναινετικά διαζύγια

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

o  Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου με έκπληξη διαπιστώνει ότι πάροχος υπηρεσιών, που επί σειρά ετών προσφέρει εξειδικευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα μέλη του Συλλόγου μας και ακριβώς για αυτές και μόνο για αυτές συναλλάσσεται με τα μέλη με απόλυτη συνέπεια σε όλα τα επίπεδα άξαφνα και αιφνίδια επεκτείνεται στην ουσία του γνωστικού μας αντικειμένου.

Το συμβολαιογραφικό επάγγελμα προϋποθέτει βαθιά γνώση των νομικών θεμάτων και οι συμβολαιογράφοι αποτελούν θεματοφύλακες με ειδικές πανεπιστημιακές γνώσεις του νόμου. Ως εκ τούτου οι τοποθετήσεις παρόχων υπηρεσιών που ουδεμία σχέση έχουν με τη νομική επιστήμη επί θεμάτων που αφορούν τον κλάδο της συμβολαιογραφίας και μάλιστα κρίνοντας και επικρίνοντας ένα ήδη ψηφισμένο από το ελληνικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί μία στυγνή παρέμβαση στα θέματα που μόνο ο κλάδος μπορεί να χειριστεί με σεβασμό στη νομοθεσία και άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο νομοθέτης του παρέχει αυτή την αρμοδιότητα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις  μπορούν να χαρακτηριστούν έως και ιδιοτελείς και θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική συμβολαιογραφία, η οποία μόλις ορίστηκε θεματοφύλακας μίας ακόμα εξαιρετικά ευαίσθητης νομικά, κοινωνικά και οικονομικά υπόθεσης, που είναι η πράξη διαζυγίου.

Οι συμβολαιογράφοι διαθέτουμε πανεπιστημιακές γνώσεις νομικές και εξειδικευμένες για να τελέσουμε τα καθήκοντα μας όπως ορίζουν οι Ελληνικοί νόμοι. Δεν διαθέτουμε λοιπόν τη γνώση τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο για να αναπτύξουμε λογισμικά ή οποιαδήποτε σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία και ως εκ τούτου συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους επιστήμονες.

Όπως σεβόμαστε τη δουλειά των εξειδικευμένων συνεργατών μας και δεν παρεμβαίνουμε απαιτούμε και από αυτούς να σέβονται το δικό μας αντικείμενο και τις προσωπικές τους απόψεις να τις εκθέτουν σε επίπεδο που να μην δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και επικίνδυνους συνειρμούς σε μία τόσο κρίσιμη για την ελληνική συμβολαιογραφία περιόδο.

Σε διαφορετική περίπτωση η απάντηση θα είναι ανάλογη των περιστάσεων. “Sutor, ne supra crepidam” όπως σχολίασε ο Απελλής, ο γνωστός ζωγράφος τη αρχαιότητας με έναν τσαγκάρη, ο οποίος, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει την εικόνα ενός σανδαλιού, θέλησε να κρίνει και το υπόλοιπο έργο του ζωγράφου.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας

Γεώργιος Ρούσκας                                                         Ευτυχία Καραστάθη