Eγκύκλιος Συλλόγου 7/2019-Κατάρτιση συμβολάιογραφικών πράξεων με πολίτες τρίτων χωρών

ΘΕΜΑ: «Άρθρο 27 Ν. 4851/2014 – Κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων όπου συμβάλλονται πολίτες τρίτων χωρών»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

          Σας διαβιβάζουμε: α) το υπ’ αριθμ. πρωτ. 41684/24-5-2019 έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, β) το υπ’ αριθμ. πρωτ. 67774/22-11-2018 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και γ) το υπ’ αριθμ. πρωτ. 8659/23-10-2018 έγγραφο του Ληξιαρχείου Νίκαιας, για να λάβετε γνώση.

          Σας τονίζουμε ότι, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικών εγγράφων με πολίτες τρίτων χωρών, πρέπει να τηρούνται επακριβώς οι διατάξεις του άρθρ. 27 του Ν. 4851/2014 («Υποχρεώσεις συμβολαιογράφων»), οι οποίες έχουν ως εξής:

«1. Κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων, στις οποίες συμβαλλόμενοι ή συμμετέχοντες καθ οιονδήποτε τρόπο είναι πολίτες τρίτων χωρών, που παρίστανται αυτοπροσώπως ή δηλώνουν κατοικία ή διαμονή στην ημεδαπή, οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να διαπιστώνουν ότι αυτοί έχουν θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής ή βεβαίωση της παραγράφου 7 του άρθρου 8 και της παραγράφου 6 του άρθρου 9 και να προβούν σε σχετική μνεία στην πράξη τους.

2. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις της σύνταξης πληρεξουσίων σε δικηγόρους προκειμένου να εκπροσωπήσουν πολίτες τρίτων χωρών ενώπιον δικαστικών και διοικητικών αρχών, καθώς και της σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων που αφορούν την αναγνώριση τέκνου εκτός γάμου που δεν έχει συμπληρώσει το τρίτο έτος της ηλικίας του όταν ο ένας των γονέων είναι Έλληνας ή πολίτης άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτης τρίτης χώρας που διαμένει νομίμως στην Ελλάδα».


Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                          Θεόδωρος Χαλκίδης