Ανακοίνωση Συλλόγου 2020-Αποϋλοποίηση μεγαροσήμων

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Για πολλές δεκαετίες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε «κοσμήσει» αιτήσεις, δικόγραφα, πρωτότυπα συμβολαιογραφικά έγγραφα και αντίγραφα αυτών με χαρτόσημα, ένσημα υπέρ Τ.Α.Ν., Τ.Α.Σ., τα οποία στη διάρκεια των ετών ένα, ένα αργά αλλά σταθερά καταργήθηκαν με κοινή σταθερά το «αειθαλές» μεγαρόσημο !!

Πρόσφατα λοιπόν, κατά την πολυπόθητη διαδικασία εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, που πολύ μας έχουν προβληματίσει, εξοργίσει και μας έχουν αναγκάσει με αγανάκτηση να αντιδράσουμε, προέκυψε και το θέμα της αποϋλοποίησης των μεγαροσήμων …

Το γνωστό λοιπόν, έγχρωμο επικολλούμενο ένσημο, που «κοσμεί» τα ασπρόμαυρα έγγραφά μας, οδεύει προς αφανισμό και όπως ακούγεται στη νομική γειτονιά μας θα αντικατασταθεί από το e-παράβολο, το οποίο «συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων …, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο και στους συνεργαζόμενους Φορείς του»!

Ως γνωστόν, το μεγαρόσημο ωφελεί κυρίως, αν όχι αποκλειστικά το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείον Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων), του οποίου βασικός στόχος είναι η εξασφάλιση των υποδομών και του εξοπλισμού τόσο στον τομέα της στέγασης, όσο και στον τομέα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και κατάλληλων συνθηκών Κράτησης. Ο δε τρόπος της προμήθειας των ενσήμων (μεγαρόσημα), ο τύπος, ο τρόπος ακύρωσης χρήσης, διάθεσης & διαχείρισης αυτών, και γενικά ό,τι αφορά αυτά, καθορίζεται με πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας – Οικονομικών & Δικαιοσύνης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εκτύπωση των μεγαροσήμων γίνεται από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Η διαχείριση αυτών γίνεται από την Διεύθυνση Παραγωγικής Λειτουργία Συστημάτων, Εκτυπώσεων & Λειτουργικής Υποστήριξης, η οποία και έχει αναλάβει την προμήθεια των μεγαροσήμων στις Δ.Ο.Υ, από όπου μπορούν να τα προμηθευτούν Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι και Ιδιώτες.

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αδιαμφισβήτητα δύσκολη συμβολαιογραφική καθημερινότητά μας. Για άλλη μια φορά η Διοίκηση σπεύδει να εφαρμόσει ένα μέτρο, αυτό της αποϋλοποίησης των μεγαροσήμων, χωρίς να έχει συμβουλευθεί αυτούς που διαχειρίζονται τη διαδικασία, αγοράς – ακύρωσης – χρήσης κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μαζί με τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία και να το αντικαταστήσει με μια διαδικασία τόσο χρονοβόρα, δαπανηρή και δυσκίνητη που είτε θα κάνει τη χρήση του αποϋλοποιημένου μεγαροσήμου «άθλο», είτε θα αλλοιώσει τη φύση του επαγγέλματός μας, καθιστώντας μας κάθετη μονάδα σύνταξης, εκτύπωσης και χρήσης ενός έμμεσου, υπό μορφή επικολλούμενου ενσήμου, φόρου.

Είναι πρακτικά ανέφικτο να στήνεσαι στην οθόνη του υπολογιστή, για να εκδώσεις e-παράβολο για το πρωτότυπο, για κάθε αντίγραφο που εκδίδεις, στη συνέχεια να το εξοφλείς μέσω της πιστωτικής σου κάρτας, να το εκτυπώνεις από το σχετικό email που θα λάβεις και να το συρράπτεις πίσω από το κάθε έγγραφο … Διαδικασία που όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει τη Δικαιοσύνη, αλλά δημιουργεί τεράστια σε όγκο και φοβερά δύσκολη στη διαχείριση γραφειοκρατία !!

Αποϋλοποιείται λοιπόν το μεγαρόσημο και αντικαθίσταται από δύο σελίδες Α4 (αυτό ως προς την οικονομία χάρτου). Ο δε πολίτης που θα θελήσει να καταθέσει μια απλή αίτηση πρέπει είτε να είναι κάτοχος smartphone με σύνδεση στο internet, είτε να φέρει μαζί του ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ για να κάνει την ως άνω διαδικασία, με άγνωστη παράμετρο το πού θα εκτυπώσει !!

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε άμεσα, τόσο τον λόγο που κάποια στιγμή τα μεγαρόσημα θα πρέπει επιτέλους να εκλείψουν, όσο και το ανέφικτο της αντικατάστασής τους από την πιο πάνω διαδικασία του e-παραβόλου ή αντίστοιχης διαδικασίας.

Εμείς οι συμβολαιογράφοι, που τα χρησιμοποιούμε κατά κόρον, σαφώς και επιθυμούμε ένα πιο σύγχρονο τρόπο επικύρωσης των εγγράφων μας, πρέπει όμως να ξεφύγουμε τόσο από την επικόλληση των έγχαρτων ενσήμων, όσο και από το να προσαρτούμε έγγραφα μια στριφνής διαδικασίας. Αυτό που επιθυμούμε είναι ένας τρόπος απλός και λειτουργικός.

Η λύση έρχεται αβίαστα και έχει να κάνει με την ίδια τη φύση και τον σκοπό που εξυπηρετούν τα μεγαρόσημα, κατ’ ουσία είναι όπως προαναφέρθηκε ένας έμμεσος φόρος, που ως τέτοιος, εφόσον επιθυμούμε να τον αποϋλοποιήσουμε από το έγχαρτο μέσο είσπραξής του, οφείλουμε να τον μετακυλήσουμε κάπου άλλου, σε κάποια άλλη διαδικασία, σε κάποια άλλη αμοιβή – είσπραξη υπέρ τρίτων και απόδοση και ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσουμε και επιταχύνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη συμβολαιογραφική λειτουργία, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση θα δημιουργήσει μόνο καθυστέρηση και ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η διάθεση μέσω των Δ.Ο.Υ. των αποθεμάτων του έγχαρτου μεγαροσήμου που υπάρχουν στις αποθήκες του Υπουργείου Οικονομικών και στην οποία προσανατολίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελεί προσωρινή λύση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους επόμενους μήνες υποχρεούται να γνωρίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους τις αποφάσεις του. Θα διατηρηθεί το έγχαρτο ένσημο (μεγαρόσημο) με αποκλειστικό φορέα διαχείρισής του το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς την εμπλοκή των Δ.Ο.Υ. στη λογισμική διαχείρισή του και διάθεση; Θα λάβει χώρα η αποϋλοποίησή του με όλα τα ανωτέρω προβλήματα που θα καταστήσουν την υποχρεωτική χρήση του μεγαροσήμου από τον Έλληνα πολίτη, τα δικαστήρια, το συμβολαιογράφο, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, εξαιρετικά δύσκολη; Ή θα υπάρξει μετακύλιση των εσόδων που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο απ’την πώληση μεγαροσήμου σε μία άλλη μορφή άμεσου φόρου;

 Με τιμή

          Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                           Θεόδωρος Χαλκίδης

Συνημμένα αρχεία: