ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΣΕΑΠΑΔ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΩΝ €800

ΘΕΜΑ: Ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι του βοηθήματος των €800,00.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Πολιτεία με σχετική ΠΝΠ (η από 20.03.2020 ΦΕΚ Α΄68) προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατεπείγοντα μέτρα για την στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, τα οποία εξειδικεύονται με Υπουργικές Αποφάσεις.

Στο άρθρο όγδοο της ανωτέρω ΠΝΠ, προβλέπονται μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων, τα οποία θα εξειδικευτούν με αποφάσεις των συναρμοδίων Υπουργών. Ήδη, κυκλοφορούν ανακοινώσεις, δελτία τύπου, κατάσταση με ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας, που είναι δυναμική και αλλάζει καθημερινά. Τη μία μέρα μία επαγγελματική ομάδα είναι εντός της «λίστας» και την επομένη τίθεται εκτός. Όλα τα παραπάνω προκαλούν αναστάτωση και σύγχυση στη κοινωνία και επιτείνουν την δικαιολογημένη νευρικότητα που κυριαρχεί στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης της πανδημίας και δυσχεραίνει  αναίτια το τιτάνιο έργο της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων προβλημάτων που προκαλούνται από τη πανδημία.

Άποψή του Συλλόγου μας είναι ότι από τη κρίση της πανδημίας πλήττονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων άρα και οι συμβολαιογράφοι. Εκ των πραγμάτων, όμως, δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν όλοι στο σύνολο των μέτρων στήριξης, γεγονός που ανακοίνωσε και η Πολιτεία αποκλείοντας γενικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες από το βοήθημα των €800,00. Η Πολιτεία οφείλει να ιεραρχήσει την λήψη μέτρων με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες της Χώρας σε σχέση με τη χρονική διάρκεια των μέτρων καθώς και τα οικονομικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών κλπ. εντάσσοντας αυτούς με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια στα ανάλογα μέτρα και στον κατάλληλο βαθμό. Οφείλει δε η Πολιτεία να δράσει άμεσα, νομοθετώντας, κι όχι χρονοτριβώντας μέσω διαρροών, συνεντεύξεων και δελτίων τύπου.

Τα μέλη του Συλλόγου μας αναμφισβήτητα ανήκουν στους πληττόμενους της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού  COVID-19, γεγονός που εύκολα και σαφώς μπορούμε να αποδείξουμε από το περιεχόμενο των δηλώσεων εισοδήματός μας, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο Έλληνας Συμβολαιογράφος είναι ο απόλυτα ειλικρινής φορολογούμενος.

Με τιμή

    Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                   Θεόδωρος Χαλκίδης

Συνημμένα αρχεία: