Εγκύκλιος Συντονιστικής 35/2015 – Εγχειρίδιο για κληρονομική διαδοχή (με συνημμένο)

Mπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ για να κατεβάσετε το Εγχειρίδιο Κανονισμού για τη διασυνοριακή κληρονομική διαδοχή.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαικών Συμβολαιογραφιών στο Ευρωπαϊκό Συμβολαιογραφικό Δίκτυο (European Notarial Network – σχετική η εγκύκλιος 20/30-3-2011), στο πλαίσιο παροχής συνδρομής στους συμβολαιογράφους που αντιμετωπίζουν πρακτικά ζητήματα με διασυνοριακά στοιχεία, συνέταξαν και μετέφρασαν σε όλες τις γλώσσες για τη διευκόλυνση των Ευρωπαίων Συμβολαιογράφων ένα πρακτικό εγχειρίδιο με πληροφορίες για τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 650/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012 σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων, την αποδοχή και εκτέλεση δημοσίων εγγράφων στον τομέα της κληρονομικής διαδοχής και την καθιέρωση του ευρωπαϊκού κληρονομητηρίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή στις 17 Αυγούστου 2015.

Το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού καλύπτει όλα τα θέματα αστικού δικαίου που άπτονται της κληρονομικής διαδοχής, δηλαδή όλες τις περιπτώσεις απόκτησης αιτία θανάτου περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων είτε δυνάμει διατάξεως τελευταίας βουλήσεως είτε δυνάμει εξ αδιαθέτου διαδοχής.

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται στην κληρονομική διαδοχή προσώπων των οποίων ο θάνατος επέρχεται κατά ή μετά την 17.8.2015.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συνάδελφο συμβολαιογράφο Αθηνών κ. ‘Ελενα Τσερτσιγιάννη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας στο Ευρωπαϊκό Συμβολαιογραφικό Δίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση : eltserts@gmail.com ή στα τηλεφωνα: 210-3212646, 210-3211298.

Ακολουθεί συνημμένο σε μετάφραση στα ελληνικά το εγχειρίδιο για την επεξήγηση του Κανονισμού για τη διασυνοριακή κληρονομική διαδοχή.

Το εγχειρίδιο θα το βρείτε αναρτημένο στην παρούσα σελίδα.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Βλαχάκης