Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημόνων – Ελευθέρων Επαγγελματιών, πληττομένων από τον Covid-19 (Ειδικό Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει, οι συμβολαιογράφοι εντασσόμαστε στο μέτρο της ενίσχυσης με το ποσό των €600,00 μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών. 

Ήδη σήμερα αναρτήθηκε στην διαύγεια η με αριθμό 2/2020 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη δράση: «Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάσους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών», την οποία και σαςεπισυνάπτουμε.

Συνοπτικά, οι βασικοί άξονες της πρόσκλησης είναι:✓ Οι συμβολαιογράφοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος ως ανήκοντες στους επιλέξιμους ΚΑΔκαι συγκεκριμένα στον βασικό ΚΑΔ 69.10 (νομικές δραστηριότητες) και στον δευτερεύοντα ΚΑΔ 69.10.16 (συμβολαιογραφικές υπηρεσίες) σύμφωνα με το Παράρτημα Χ της ανωτέρω Πρόσκλησης.✓ Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγήςκατάρτισης (training voucher) που περιλαμβάνει:

1. υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 100 διδακτικών ωρών θεωρητικού μέρους αποκλειστικά διαμέσου ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, βασισμένο σε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους, καθώς 

και

2. πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς, η οποία χορηγείται κατόπιν εξετάσεων, που διεξάγονται μετά από την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του ανωτέρω προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης.✓ Τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης θα παρέχουν αδειοδοτημένα Κέντρα Δια βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) επιπέδου 1 και επιπέδου 2, που πληρούν τους όρους της παρούσας και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Η ασύγχρονη τηλεκατάρτιση θα υλοποιηθεί μέσω Ολοκληρωμένου ΠληροφοριακούΣυστήματος Τηλεκατάρτισης στο πλαίσιο της παρούσας. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.✓ Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης, νομικά πρόσωπα αστικού ή εμπορικού δικαίου, που είναι διαπιστευμένοι κατά ISO /IEC 17024. Τα δε σχήματα πιστοποίησης πρέπει να είναι διαπιστευμένα κατά 17024, ή κατά ΕΟΠΠΕΠ, ή να διατίθενται διεθνώς (σε τουλάχιστον 20 χώρες). ✓ Οι δικαιούχοι συμμετέχοντες στη Δράση δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης». Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και, κατόπιν επιλογής του, πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης. Επιπλέον, κάθε ωφελούμενος:α) με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης η οποία λόγω της εισόδου του στο πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει προκαταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος, ύψους 400€, β) με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής στις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο εκπαιδευτικό επίδομα, ύψους 200€. Το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος είναι 600€, το οποίο είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέοενώ η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι προαιρετική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.✓ Κάθε ενδιαφερόμενος εντάσσεται απευθείας στους δυνητικά δικαιούχους της Δράσης, ως εκ τηςεπιχειρηματικής του δραστηριότητας βάσει του κύριου ΚΑΔ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, όπως ορίζεται από το ΥΠΟΙΚ (παράρτημα Χ). Προκειμένου να συμμετέχει στην παρούσα δράση, ο ενδιαφερόμενοςθα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή σε αυτήν, επιλέγοντας υποχρεωτικά ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές διαδικασίες: o 1η εναλλακτική: να υποβάλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτει, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ), τη φόρμα «Ηλεκτρονική Αίτηση Συμμετοχής» (Παράρτημα I της Πρόσκλησης).

Στη περίπτωση αυτή η προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ωφελουμένων αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 23:59.o 2η εναλλακτική: να εξουσιοδοτήσει ο ενδιαφερόμενος μέσω τυποποιημένης εξουσιοδότησης (Παράρτημα ΙΙ), απευθείας τον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του, ο οποίος πρέπει να έχει συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο Μητρώο Παρόχων της παρούσας Δράσης, προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης, αντί του ιδίου του παρέχοντα να προβεί στις ενέργειες εκδήλωσης του ενδιαφέροντος.

Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ωφελουμένων διαδικασία αρχίζει από Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σας παραπέμπουμε στη συνημμένη Πρόσκληση.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος  Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος ΡούσκαςΘεόδωρος Χαλκίδης