Eπικαιρότητα Σαββατοκύριακου 25-26/4

https://www.kathimerini.gr/1075387/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/erxetai-h-e-taytopoihsh-proswpoy-mesw-thlediaskeyhs

Ερχεται η e-ταυτοποίηση προσώπου μέσω τηλεδιάσκεψης

25pc-technology

Μετά την παροχή της e-εξουσιοδότησης και e-υπεύθυνης δήλωσης, σύντομα αναμένεται οι Ελληνες να γίνουν μάρτυρες της e-ταυτοποίησής τους (eID). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν πολύ σύντομα να υλοποιούν πράξεις, όπως, π.χ., είναι η υπογραφή συμβολαίων, η έκδοση πιστοποιητικών, η μεταβίβαση τίτλων κ.ο.κ.

Οι συναλλαγές μάλιστα θα μπορούν να γίνονται από απόσταση και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη. H ταυτοποίησή του, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, θα γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης που θα διενεργείται υπό αυστηρούς όρους.

Η εφαρμογή του νέου μοντέλου ταυτοποίησης από απόσταση δεν αναμένεται να καθυστερήσει. Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδειξε ότι βιάζεται. Η σχετική διαδικασία που προβλέπεται σε κανονισμό Ευρωπαϊκού Κανονισμού (Ε.Ε.) 914/2014, ενεργοποιήθηκε μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στις 20 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α΄ 68). Μάλιστα, το υπουργείο μέσω της ΕΕΤΤ έδωσε μικρό περιθώριο χρόνου, μιας εβδομάδας, για τη δημόσια διαβούλευση η οποία και έληξε στις 15 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες έξι χώρες της Ε.Ε. που έχουν ενεργοποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις του κανονισμού της Ε.Ε. σχετικά με την απομακρυσμένη ταυτοποίηση. Για τη χώρα μας ωστόσο, ο καταλύτης ήταν η πανδημική κρίση του κορωνοϊού και η απόφαση διενέργειας όλων των συναλλαγών της πύλης gov.gr μέσω των κωδικών Taxisnet.

Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ σύντομα αναμένεται να αποτελέσει εισήγηση προς τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να υπογράψει την τελική υπουργική απόφαση της υλοποίησης του μέτρου.

Στη διαβούλευση, εκτός από τους συνήθεις παρόχους αντίστοιχων υπηρεσιών ταυτοποίησης (Mellon Technologies, Inform Lykos, Adacom) συμμετείχαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Συνολικά 12 φορείς συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤΤ προέκρινε το μοντέλο της τηλεδιάσκεψης χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο αξιόπιστο μέσο αναγνώρισης και ταυτοποίησης ενός ενδιαφερομένου. Δηλαδή, θα υπάρχει μεσολάβηση ανθρώπου στην άλλη άκρη που θα κρίνει αν το πρόσωπο που ζητεί την ταυτοποίηση είναι όντως ο κάτοχος του νομιμοποιητικού εγγράφου (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) που ζητεί τη συναλλαγή.

Ο άλλος τρόπος είναι με τη λεγόμενη «δυναμική selfie», όπου ενδιαφερόμενος αποστέλλει μια φωτογραφία και στην άλλη άκρη ένας άνθρωπος ή ένας υπολογιστής εξετάζει μέσω αλγορίθμων τα γεωδυναμικά στοιχεία της φωτογραφίας και τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Η χρήση της τηλεδιάσκεψης, λένε οι ειδικοί, οδηγεί στην ταυτοποίηση πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ μπορεί να αποτρέψει τυχόν συναλλαγές είτε υπό την επήρεια ουσιών ή ακόμη και μέσω απειλής. Μάλιστα, ένα πρόσωπο μπορεί να διακριβωθεί περαιτέρω και με περαιτέρω ερωτήσεις που άπτονται των προσωπικών ενδιαφερόντων του προς ταυτοποίηση προσώπου (π.χ. αγαπημένοι προορισμοί, αγαπημένα πρόσωπα κ.λπ.).

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνεται σε ένα περιβάλλον υψηλής ασφάλειας, η μετάδοση θα είναι από άκρο σε άκρο κρυπτογραφημένη, ο ενδιαφερόμενος θα (προ)συμπληρώνει τα στοιχεία του σε μια ηλεκτρονική φόρμα, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιεί εκτός από τους κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία, έναν κωδικό μιας χρήσης που θα του αποστέλλεται στη διάρκεια της διαδικασίας.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ταυτοποίησης θα φυλάσσεται για αρκετά χρόνια, πιθανώς πάνω από πέντε.

https://www.skai.gr/index.php/news/finance/ktimatologio-diadiktyaka-ta-pistopoiitika-erxontai-online-agorapolisies

Κτηματολόγιο: Διαδικτυακά τα πιστοποιητικά – Έρχονται online αγοραπωλησίες
Με τη βοήθεια δικηγόρων, θα γίνονται διαδικτυακά μια σειρά πράξεων, όπως αγορές και πωλήσεις ακινήτων, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές αλλά και κληρονομιές.

Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για το Κτηματολόγιο από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επιπλέον μια σειρά από πράξεις, όπως αγορές ακινήτων, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές αλλά και κληρονομιές θα μπορούν με ολοκληρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο από το Ίντερνετ.

Επίσης οι επιτροπές ενστάσεων θα μπορούν να συνεδριάζουν με τηλεδιασκέψεις ώστε να μπορεί να κερδηθεί χρόνος και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για πολλές περιοχές στο Κτηματολόγιο.

Πηγή: https://www.skai.gr/index.php/news/finance/ktimatologio-diadiktyaka-ta-pistopoiitika-erxontai-online-agorapolisies
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

https://www.dsa.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CF%83/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%83%CE%B1-244-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD

Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ (24/4) – Ανακοίνωση για αποχή των δικηγόρων Αθηνών την Τρίτη, 28/4

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο συνεδρίασε έκτακτα στις 24.4.2020, υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Αποχή των δικηγόρων- μελών ΔΣΑ την Τρίτη 28.4.2020.

Το ΔΣ του ΔΣΑ τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας, που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.

Η κυβερνητική απόφαση για την πλήρη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και την περιορισμένη λειτουργία των δικαστηρίων και δη σε διαδικασίες Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, ελήφθη, όπως ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό χωρίς να υπάρχει η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενες από τις αρχές αυτές μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή, ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο επιλέχθηκε η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών και διαδικασίων και όχι και άλλες, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι πιο ασφαλείς, όπως  εκείνες που δεν απαιτούν την αυτοπρόσωπη παρουσία συνηγόρων και διαδίκων.

Είναι προφανές ότι, μετά από την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω Υπηρεσιών για ικανό χρονικό διάστημα, στους χώρους των υπηρεσιών αυτών θα συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος προσώπων προς διεκπεραίωση των υποθέσεών του,  με κίνδυνο οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν πιθανές νέες εστίες διάδοσης του ιού, κάτι που επιβάλει την λήψη προληπτικών μέτρων ατομικής και γενικής προστασίας, λαμβανομένου επίσης του γεγονότος ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων επέβαλε στην κυβέρνηση την παράταση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών μέχρι 4.5.2020.

Κατόπιν αυτών και δεδομένου ότι, μέχρι τον χρόνο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είχε δημοσιευθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και δικαστηρίων ούτε μας έγιναν γνωστά τα προτεινόμενα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και το Υπουργείο τα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, παρά τις σχετικές προς τούτο επιστολές μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων, μελών του ΔΣΑαπό τα καθήκοντά τους την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, χωρίς τη δυνατότητα, κατ΄εξαίρεση, χορήγησης αδειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος λήψης και εφαρμογής των κατάλληλων προστατευτικών μέτρων.

Το ΔΣ αποφάσισε επίσης, να αποσταλεί επιστολή σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τη λειτουργία των δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων προκειμένου τη Δευτέρα 27.4.2020 να υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων αυτών για την εκτίμηση της κατάστασης.

Την ημέρα της αποχής (28.4.2020) κλιμάκια του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου και των μελών του ΔΣ θα μεταβούν στις υπηρεσίες που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν προκειμένου να ενημερωθούν από τους προϊστάμενους των υπηρεσιών αυτών για τα ληφθέντα μέτρα προφύλαξης και προστασίας και τη διάθεση ή μη των αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών οι οποίες αναμένονται να εκδοθούν.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα και ώρα 13:00 θα συνέλθει εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να επανεκτιμήσει την κατάσταση, με βάση και τις διαπιστώσεις από τον επιτόπιο έλεγχο και να λάβει αποφάσεις.

Το ΔΣ κατανοεί την ανάγκη για την σταδιακή επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και  την ανάγκη των συναδέλφων να εργαστούν μετά από ικανό διάστημα  πλήρους αδυναμίας άσκησης τους επαγγέλματός τους,  αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με όρους που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και τη δημόσια υγεία, για την εφαρμογή και τήρηση των οποίων την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν η Κυβέρνηση και οι προϊστάμενοι των σχετικών υπηρεσιών.

Το ακριβές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει αποτυπωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

2. Κατά τα λοιπά, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι εμμένει στο διεκδικητικό πλαίσιο, όπως αυτό  έχει καθοριστεί με τις  αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.