Ανακοίνωση Συλλόγου 15-7-2020 – Τηλεδιάσκεψη Δ.Σ. ΣΣΕΠΑΔ με στελέχη του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

ΘΕΜΑ: Τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. ΣΣΕΑΠΑΔ με στελέχη του Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την Τρίτη, 14-7-2020 και ώρα 13:00, πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου (με μόνη απούσα την κα. Ε. Σεργάκη), παρουσία και του νομικού μας συμβούλου κ. Γ. Πούλιου, με τα στελέχη του Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», κ.κ. Σ. Κοτσώλη (Γ. Διευθυντή), Ε. Ανδρεδάκη (Προϊσταμένη Νομικής Διεύθυνσης), Μ. Κασάπη (Διευθύντρια Λειτουργούντος Κτηματολογίου) και Ε. Κουκούτση (Προϊσταμένη Νομικής Υποστήριξης).

Η ως άνω συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συλλόγου μας με τον «Φορέα», ο Γενικός Διευθυντής του οποίου χαρακτήρισε τον κλάδο μας «φυσικό εταίρο» του. Συζητήθηκαν τόσο προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τα γραφεία του Φορέα και με τα υποθηκοφυλακεία, όσο και νομικά ζητήματα, στα οποία επιχειρηματολόγησαν σε πρώτο βαθμό και τα δύο μέρη, και για τα οποία ορίσθηκε η ανταλλαγή έγγραφων νομικών απόψεων, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.

Ενδεικτικά, συζητήθηκαν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και την ερμηνεία αυτής από προϊστάμενους κτηματολογικών γραφείων, οι καθυστερήσεις και η έλλειψη ασφάλειας δικαίου σε περιπτώσεις χωρικών μεταβολών, η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, πρακτικές γραφείων ως προς τη χρήση τοπογραφικών διαγραμμάτων σε αντίθεση με το γράμμα του νόμου, εφαρμογή διατάξεων του Αστικού Κώδικα στο Κτηματολόγιο, κ.ά..

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα, και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν παρόμοιες εποικοδομητικές συναντήσεις στο μέλλον, προς επίλυση των όσων προβλημάτων προκύπτουν και που στο μέτρο του δυνατού καταβάλλονται προσπάθειες για άμεση επίλυση τους, όπως στο πρόσφατο παρελθόν η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης της αίτησης για την έκδοση του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου και η ηλεκτρονική υποβολή προς έλεγχο του εντύπου Δ2 με τα συνημμένα έγγραφά του.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας