Ανακοίνωση Συλλόγου 24-9-2020 – Ψηφισθέν Σ/Ν Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

ΘΕΜΑ: «Ψηφισθέν σχέδιο νόμου με τίτλο “Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024 – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις”»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε, ότι στις 22.09.2020 ψηφίσθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το σ/ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024 – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις», του οποίου αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Μεταξύ άλλων, συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος είναι οι διατάξεις  του Κεφαλαίου Δ «Γενικές Διατάξεις για τα ηλεκτρονικά έγγραφα» και συγκεκριμένα των άρθρων 12 έως 16 του ψηφισθέντος σ/ν. Ειδικότερα δε, και αναφορικά με το κύρος και την αποδεικτική ισχύ των ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων, στην παρ. 4 του άρθρ. 14 του ψηφισθέντος σ/ν προβλέπονται τα εξής: «4. Εκτύπωση πρωτότυπου ηλεκτρονικού δημοσίου εγγράφου ή ηλεκτρονικού ακριβούς αντιγράφου ή ψηφιοποιημένου ηλεκτρονικού αντιγράφου γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή με ισχύ ακριβούς αντιγράφου από τους φορείς του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφόσον είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν η ακρίβεια και η ισχύς της εκτύπωσης με χρήση ΤΠΕ, ιδίως στην περίπτωση που το πρωτότυπο ηλεκτρονικό δημόσιο έγγραφο ή το ηλεκτρονικό ακριβές αντίγραφο ή το ψηφιοποιημένο ηλεκτρονικό αντίγραφο φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και εφόσον παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης μέσω πληροφοριακού συστήματος του Δημοσίου. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν η ακρίβεια και η ισχύς της κατά το προηγούμενο εδάφιο, απαιτείται η επικύρωση της εκτύπωσης από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή δικηγόρο».

Ως προς τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά έγγραφα, προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρ. 15 του ψηφισθέντος σ/ν, ότι η εκτύπωσή τους γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τους φορείς του δημόσιου τομέα, από τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφόσον φέρει επικύρωση από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ ή δικηγόρο, η οποία γίνεται μέσω της διαπίστωσης της ταύτισης του περιεχομένου του εκτυπωμένου εγγράφου με το ηλεκτρονικό ιδιωτικό έγγραφο.

Συνημμένα σας αποστέλλεται το ψηφισθέν σ/ν.

Με τιμή

     Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                      Θεόδωρος Χαλκίδης