Ανακοίνωση Συλλόγου-16-3-2021- Έκτακτα-μέτρα-προστασίας-δημόσιας-υγείας-έως-22-3-2021.doc

ΘΕΜΑ: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00».

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 996) η με αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 16320/12.3.2021 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα για το διάστημα από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00».

Ως προς τα θέματα συμβολαιογραφικής πρακτικής για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επέρχονται αλλαγές ως προς τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων ως εξής:

  • Επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», του κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης και του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου, που τοιχοκολλάται στην είσοδο της υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει. Στην απόφαση αυτή ορίζονται και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ’ ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
  • Σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
  • Ειδικά για τα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όπου παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης, έκδοσης και λήψης πιστοποιητικών, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί.
  • Επίσης, για τα ίδια κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, όπου προβλέπεται και παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων, με σχετική απόφαση του ΔΣ του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018, αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας, ήτοι σε περιπτώσεις επείγοντος και κατόπιν ραντεβού, υπό τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ΄ ύλην αρμοδίου κτηματολογικού γραφείου ή του υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Εξακολουθούν να αναστέλλονται:

α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και

β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

 

Με τιμή

      Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                              Θεόδωρος Χαλκίδης