Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 1076) η υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17698/19-3-2021 κοινή απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών, με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00».

Με το άρθρ. 1 της Κ.Υ.Α., προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και  πολύ αυξημένου κινδύνου).

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης ορίζονται στην παρ. 1Β του άρθρ. 1 της ΚΥΑ και αποτυπώνονται σε σχετικό Πίνακα σ’ αυτήν.

Ειδικά για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (λ.χ. Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακές Ενότητες των περιφερειών Στερεάς Ελλάδος, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου κ.ά.), επιγραμματικά και σε σχέση με τα συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος ζητήματα, προβλέπονται τα εξής:

1) Αναστολή όλων των συναθροίσεων και των δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου, με την επιφύλαξη των δημόσιων, υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρ. 11 του Συντάγματος και του Ν. 4703/2020 (Α’ 131).

2) Η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών γίνεται με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου, με την εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται μόνον σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

 3) Η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων γίνεται με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου. Προβλέπεται υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Επίσης, προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδα. Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται μόνον σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένου των Τραπεζών και των περιπτώσεων, στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού (επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.). Οι συναντήσεις εργασίας θα διενεργούνται με τήρηση της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

4) Ως προς τη λειτουργία των δικαστηρίων, και ειδικότερα των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, αναστέλλονται προσωρινά:

α) οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων,

β) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,

γ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών.

Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκδικάζονται, καθώς κι εκείνων που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

5) Ως προς τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων:

5.1. Επιτρέπονται οι συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, που τοιχοκολλάται στην είσοδο της υπηρεσίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, εφόσον διαθέτει. Στην απόφαση αυτή ορίζονται και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της υπηρεσίας, ο μηχανισμός ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εντός της υπηρεσίας, η τηρητέα διαδικασία για τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων της, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία της, που τηρούνται υπ’ ευθύνη του Προϊσταμένου, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

5.2. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται οι διοικητικές λειτουργίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

5.3. Ειδικά για τα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» όπου παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης, έκδοσης και λήψης πιστοποιητικών, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018 (Α’ 5), αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί.

5.4. Επίσης, για τα ίδια κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, όπου προβλέπεται και παρέχεται ηλεκτρονική υπηρεσία αίτησης καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα κατά τον ν. 4512/2018, αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας, ήτοι σε περιπτώσεις επείγοντος και κατόπιν ραντεβού, υπό τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σε απόφαση του Προϊσταμένου του καθ’ ύλην αρμοδίου κτηματολογικού γραφείου ή του υποκαταστήματος του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Εξακολουθούν να αναστέλλονται:

α) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και

β) η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Με τιμή

Ο ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος ΡούσκαςΘεόδωρος Χαλκίδης