Επιστολή Προέδρου και ανακοίνωση για πιλοτικό πρόγραμμα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη συνέχεια της παρουσίασης του Πιλοτικού Έργου ηλεκτρονικής διαβίβασης στοιχείων ακινήτων και ψηφιακά υπογραμμένων αντιγράφων συμβολαίων στο Κτηματολόγιο (την οποία παρουσίαση μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα hellenicnotaryassociation), σας ενημερώνουμε ότι :

Η πιλοτική συνεργασία ΕΚΧΑ Α.Ε και Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου (ΣΣΕΑΠΑΔ), αποτελεί σημαντική κατάκτηση – σταθμό της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας, πράγμα απόλυτα κατανοητό σε όλους.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του, είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί υποχρεωτικά πλέον σε όλους τους συμβολαιογράφους της χώρας, αφού αποτελεί δέσμευση της χώρας μας και νομοτελειακή εξέλιξη. Η βάση δεδομένων του ΣΣΕΑΠΑΔ και το λογισμικό σύστημα θα είναι διαθέσιμα δωρεάν προς χρήση από όλους τους συμβολαιογράφους πανελλαδικά.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, θα οδηγήσει στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την ανάληψη, από το συμβολαιογράφο εντός του έτους 2015, της αποκλειστικότητας της ψηφιακής εγγραφής των συμβολαιογραφικών πράξεων στο ψηφιακό κτηματολόγιο, στο οποίο θα ενταχθούν και τα Υποθηκοφυλακεία. Η δραστηριότητα αυτή θα συνοδεύεται από την καταβολή του αντίστοιχου διοικητικού κόστους των συμβολαιογραφείων.

Η μέχρι σήμερα, από την πλευρά του συμβολαιογραφικού κόσμου, ετήσια καθυστέρηση στην ηλεκτρονική συνεργασία με την ΕΚΧΑ Α.Ε, – (με έωλα επιχειρήματα και δικαιολογίες , τα οποία όλοι γνωρίζετε , από τις επιστολές, γενικές συνελεύσεις, κοινές συνεδριάσεις μελών ΔΣ συμβολαιογραφικών συλλόγων από το Σεπτέμβριο του έτους 2013 και ύστερα) – ήδη μας στερεί τη δυνατότητα ανάληψης από το συμβολαιογράφο των δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων στο στάδιο της κτηματογράφησης, στις περιοχές στις οποίες προοδευτικά προκηρύσσονται οι οικείες μελέτες, αφού όλη η χώρα έχει κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση.

Για να καταδειχθεί και μόνο η εμπιστοσύνη, την οποία απολαμβάνει ο Έλληνας Συμβολαιογράφος, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων (Ομάδα Εργασίας Κτηματολογίου), στους οποίους ανατέθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση η μελέτη για την διαχείριση του μελλοντικού κτηματολογικού συστήματος (την οποία σύντομα θα σας αποστείλουμε), προτείνει το συμβολαιογράφο ως το μοναδικό γραφείο υποδοχής των πολιτών για οποιαδήποτε επικοινωνία, αίτηση, εγγραφή και λήψη πιστοποιητικού με τον Οργανισμό Κτηματολογίου αλλά και ως ενδιάμεσο διαχειριστή κίνησης κεφαλαίων μεταξύ συμβαλλομένων και Τραπεζών.

Στην ακύρωση του στόχου αυτού, που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται και στο οποίο πιστεύει κάθε καλόπιστος συμβολαιογράφος, κατατείνει η πολεμική, που έχει αναπτυχθεί όχι μόνο από άλλους κλάδους, πράγμα αναμενόμενο αλλά κυρίως μέσα από το δικό μας κλάδο και συγκεκριμένα από εκείνους, που θέλουν την συμβολαιογραφία στάσιμη και το συμβολαιογράφο, έρμαιο της συνδικαλιστικής τους ύπαρξης και παρουσίας.

Έκφραση της «εμφύλιας» αυτής πολεμικής, αποτελεί η εκτός λογικής και η χωρίς αίσθηση ευθύνης για τις ολέθριες συνέπειες, εκδήλωση αντιθεσμικής επίθεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, ως εκπροσώπου του συμβολαιογραφικού κόσμου και εγγυητή της ενότητας και της διασφάλισης των συμφερόντων του κλάδου, της Γραμματέως και όλων αυτών, που συμμερίζονται το ίδιο όραμα για τη συμβολαιογραφία.

Επιπλέον στην ίδια κατεύθυνση κατατείνει η έντονη προσπάθεια να αποδοθεί ο,τιδήποτε μαστίζει τις συμβολαιογραφικές μας ημέρες (ΕΝΦΙΑ, Υπεραξία, φορολογία εισοδήματος, κοινωνική ασφάλιση) στις δήθεν ευθύνες της ηγεσίας του κλάδου μας, ως να είμαστε εμείς η νομοθετική και κυβερνητική εξουσία.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι σε αυτή τη χώρα, αυτές τις στιγμές, δεν αρκεί η συνεχής, εντατική, δημιουργική και εποικοδομητική προσπάθεια, που καταβάλλουμε σε πλήθος κατευθύνσεων για το βέλτιστο αποτέλεσμα, χωρίς μάλιστα πολλές φορές τη βοήθεια αυτών, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με συγκεκριμένη ευθύνη προώθησης των επιμέρους θεμάτων. Τα πράγματα κινούνται με ρυθμό πέρα και έξω από την κοινή λογική και προσδοκία. (Ενδεικτική η πρόσφατη ΠΟΛ για τις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, το αυτονόητο της οποίας έκανε εννέα (9) μήνες να υλοποιηθεί, τη στιγμή που οι απόντες έλεγαν «ξεχάστε το»).

Είναι αλήθεια ότι από αυτή τη καταστροφική εσωστρέφεια, γίνεται πολύ βαρύτερο το φορτίο το δικό μου και των συνεργατών μου, δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι συνεχίζουμε αταλάντευτα, ανεξάρτητα από το προσωπικό μας κόστος, να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε το κοινό συμβολαιογραφικό καλό, από τους επιπόλαιους και επικίνδυνους χειρισμούς ορισμένων.

Σας καλούμε λοιπόν αναλογιζόμενοι όλα αυτά, να ενισχύσετε τη κοινή δημιουργική προσπάθεια για την περιφρούρηση και ενίσχυση των συμβολαιογραφικών δικαίων και να απομονώσετε τους κήρυκες του διχασμού , του μαρασμού και της υποτέλειας.

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας και εγγυητής της ενότητας των στόχων της, με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης των στιγμών, δεν επιτρέπω σε κανένα, από οποιαδήποτε θέση, να επιβουλεύεται το μέλλον της.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Βλαχάκης