Ανακοίνωση Συλλόγου-Καταγγελία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, κατόπιν απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 και ώρα 16:00, να σας ενημερώσουμε και εν τέλει να καταγγείλουμε την αμετροεπή συμπεριφορά, που επέδειξε η συνάδελφος Έλενα Καραγεωργοπούλου κατά τη συνάντηση που είχαμε την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον συμβολαιογραφικό κλάδο με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μία πραγματικά ανεξήγητη υπό κανονικές συνθήκες συμπεριφορά. Τη στιγμή που τα μέλη του συλλόγου μας και συνάδελφοι από την περιφέρεια (Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ιωαννίνων) επιδιώκαμε να λάβουμε τις απαραίτητες για τα αιτήματα μας και για τη διασφάλιση του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η κα. Καραγεωργοπούλου μας εξέπληξε όλους απαιτώντας να συλλέξει εκ πρώτης όψεως ανευ σημασίας πληροφορίες με τρόπο απρεπή και μη συνάδων με το χώρο και τα πρόσωπα.

Θα μπορούσε η εν λόγω συμπεριφορά της να δικαιολογηθεί, εκ πρώτης πάντα αναγνώσεως, από την ιδεοληπτική της στάση σε ζητήματα που αφορούν την ουσία του επαγγέλματος μας και στα οποία μας έχει συνηθίσει. Εν συνεχεία, η επιμονή της να ρωτά και μάλιστα με επιτακτικό ύφος τους εκπροσώπους και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για θέματα που δεν προσέδιδαν τίποτα στην πολύ κρίσιμη συζήτηση, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή προκύπτει από την αγωνία της συναδέλφου να ενημερώσει όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς και να εξυπηρετήσει ποικιλοτρόπως τους συνοδοιπόρους της που επέλεξαν την φυγή από τον Σύλλογο σε κρίσιμες στιγμές για το συμβολαιογραφικό επάγγελμα αλλά και για την κοινωνία της χώρας αλλά και τους συντρόφους της από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και σχηματισμούς .

Ωστόσο, δεν νομίζουμε ότι αρκεί αυτή η εξήγηση, δεδομένου ότι θα έπρεπε η συγκεκριμένη συνάδελφος να είχε ενημερώσει τα μέλη του συλλόγου μας ότι δεν εκπροσωπεί τους συμβολαιογράφους παρά μόνο μία συγκεκριμένη μειοψηφία και εξωτερικούς παράγοντες.

Η κα. Καραγεωργοπούλου όμως έφτασε σε σημείο να καταγγέλλει παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου τους ίδιους τους συναδέλφους της, βάλλοντας σε έντονο ύφος κατά συγκεκριμένων προσώπων, που παρευρεθήκαμε στη συγκεκριμένη συνάντηση, επιδιώκοντας εντελώς αντίθετα από το σκοπό της συνάντησης αποτελέσματα, δηλαδή όχι να προάγει τα συμβολαιογραφικά συμφέροντα αλλά αντιθέτως να δυναμιτίσει το κλίμα της συνάντησης και να ασκήσει αντιπολιτευτική πολιτική στο κυβερνητικό έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιον εκπροσωπεί πραγματικά η κα. Καραγεωργοπούλου; Μήπως τελικά μόνος σκοπός της είναι να αναδειχθεί άξια εκπρόσωπος όλων εκείνων, που την πιο δύσκολη στιγμή για τους συμβολαιογράφους δραπέτευσαν αγνοώντας και αδιαφορώντας για τους συμπολίτες τους που πασχίζουν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και αποζητούν δικαιοσύνη και ασφάλεια στους εκπροσώπους του νόμου; Ή μήπως τελικά αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί απλά έναν καταγγελτικό λόγο αμελώντας συνειδητά πλέον τα καθήκοντα της και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ιδιότητα της ως εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων ;

Η κα. Καραγεωργοπούλου πρέπει να αποφασίσει εν τέλει για ποιον λόγο ασχολείται με τα κοινά. Μέχρι όμως να αποφασίσει η ίδια και οι συνοδοιπόροι της, που προς το παρόν περιορίζονται στο να καταγγέλλουν εκ του ασφαλούς εγκαταλείποντας τη μάχη, ας μας επιτρέψουν να πράξουμε αυτό που επιτάσσει η συνείδηση μας ως εκπρόσωποι του κλάδου μας και ως υπεύθυνα μέλη μίας κοινωνίας, η οποία πλέον δεν αντέχει άλλο τον άγονο καταγγελτικό λόγο αλλά αναζητά απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της.

    Με τιμή

            O Πρόεδρος                                                             Η Γενική Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                             Ευτυχία Καραστάθη

Αποχαιρετιστήριο στην Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συμπληρώνονται 40 μέρες από τον απροσδόκητο πρόωρο θάνατο της αξιαγάπητης συναδέλφου και πρώην Προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Ιωάννας Χρουσαλά-Μπιλίση. Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου εκφράζουν για το χαμό της, τη βαθιά τους θλίψη. Το έργο που αφήνει ως αγωνίστρια και μαχητική εκπρόσωπος όχι μόνο των συναδέλφων της στην Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρο τον συμβολαιογραφικό κλάδο είναι πολύτιμο. Αγαπητή μας συνάδελφε, Ιωάννα, το μόνο που απομένει είναι να σε ευχαριστήσουμε για το αστείρευτο πάθος σου που έως την τελευταία στιγμή επέδειξες για να υποστηρίξεις τη δικαιοσύνη. Ιωάννα σε αποχαιρετάμε με τη δέσμευση ότι ο συμβολαιογραφικός κόσμος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους νεότερους, να διεκδικούμε την θωράκιση του λειτουργήματος μας και να διαφυλάττουμε το δίκαιο για όλους. Καλό ταξίδι και ο χρόνος ας λειτουργήσει προς ανακούφιση του πόνου που νιώθουν οι άνθρωποι που σε αγάπησαν!

   Με τιμή

               O Πρόεδρος                                                         Η Γενική Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                    Ευτυχία Καραστάθη

Συνάντηση, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δελτίο Τύπου-Πλειστηριασμοί Άγονοι σε συμβολαιογραφραφείο στην Ακαδημίας

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, με συνέπεια πάντα στην ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα στοιχεία των πλειστηριασμών και το προφίλ των οφειλετών ανακοινώνει ότι οι πλειστηριασμοί, που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 σε συμβολαιογραφείο στην Ακαδημίας έχουν κηρυχτεί άγονοι (δεν έχουν κατατεθεί δηλαδή προσφορές και θα επαναπροσδιοριστούν στο άμεσο μέλλον) και σχετικά έχουν ενημερωθεί οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία. Ως προς την επιμονή ορισμένων συλλογικοτήτων και πολιτικών σχηματισμών να επιδιώκουν τη δημιουργία έντασης αδιαφορώντας συνειδητά πλέον για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας, η μόνη απάντηση είναι τα πραγματικά στοιχεία, που είναι δημόσια και στη διάθεση αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον.

Συνάντηση, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

DSC_0043 Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη συνάντηση, που είχαμε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να συζητηθούν μία σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν τόσο τον συμβολαιογραφικό κλάδο όσο βέβαια και την ομαλή εξέλιξη των πλειστηριασμών, μία διαδικασία, που όπως έχει μέχρι στιγμής διαφανεί καταφέραμε να διασφαλίσουμε προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας ανταποκρινόμενοι στο εξαιρετικά δύσκολο εκ των συνθηκών και απαιτητικό καθήκον μας ως θεματοφύλακες του δικαίου και της νομιμότητας.

 

 

DSC_0044Ειδικότερα, την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00 η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας δηλαδή το Προεδρείο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Αθανάσιος Δράγιος, Ελένη Καραγεωργοπούλου, Μελπομένη  Μπαρλαμά, Μηνάς Σεφεριάδης, Μαρία Τρούσα και Θεόδωρος Χαλκίδης, συναντηθήκαμε κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας με τον Υπουργό  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Δημήτρη Παπασπύρου και με στενούς συνεργάτες τους. Στη συνάντηση παρευρέθησαν και η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Καρακάση-Μπάτζιου, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Σούρμπας- Σερέτης.

 

DSC_0046Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μία αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Υπουργού σχετικά με την πορεία και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, συζητήθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς και εν γένει για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Κρίσιμο επίσης θέμα που τέθηκε και συζητήθηκε εκτενώς είναι η συμμετοχή των συμβολαιογράφων στην απονομή της δικαιοσύνης και οι απαιτούμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον Κώδικα των Συμβολαιογράφων.

Πρόκειται για μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και χαρακτηρίστηκε  εποικοδομητική καθώς τέθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τον κλάδο όσο βέβαια και την πορεία και θεσμική εξέλιξη των καθηκόντων μας με στόχο πάντα τόσο την ισχυροποίηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος όσο και την αδιαμφισβήτητη θέση μας ως εκπρόσωποι και θεματοφύλακες των νόμιμων συμφερόντων όλων των πολιτών της χώρας.

DSC_0050Το επόμενο μάλιστα χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και συσκέψεις για την προώθηση των ως άνω ζητημάτων. Δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε, όπως άλλωστε πράττουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να σας ενημερώνουμε σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε αλλά και την εξέλιξη τους και που μόνο σκοπό έχουν την εδραίωση της θέσης μας στην δικαιοσύνη και την κοινωνία.

 

 

 

 

Με τιμή

O Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας

Γεώργιος Ρούσκας                                                         Ευτυχία Καραστάθη

Συνημμένα αρχεία:

Ενημέρωση για το Ν.4529/2018 και σημαντικές ρυθμίσεις του που αφορούν στην υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και στην ασφαλιστική κάλυψη συμβολαιογράφων και λοιπών αυτοαπασχολουμένων.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ.Α με αριθμό 56 της 23.3.18 ο Ν.4529/2018, περί ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού, στα άρθρα 23 και 24 του οποίου εμπεριέχονται σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στην υπαγωγή στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και στην ασφαλιστική κάλυψη ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και συνεπώς και των συμβολαιογράφων.

Στο άρθρο 22 τίθενται γενικοί κανόνες περί υπαγωγής στην ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη και ορίζεται ότι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και τα μέλη οικογένειάς τους, των πρώην Κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ μεταξύ των οποίων του τ. Κλάδου Υγείας του ΕΤΑΑ.

Περαιτέρω θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες για την ασφάλιση των μελών της οικογενείας (εμμέσων μελών) συζύγου, τέκνων, γονέων κλπ.  υπό τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στη διάταξη

Στο άρθρο 23 τίθενται γενικοί κανόνες περί χορηγήσεως ασφαλιστικής ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης υπό τους όρους:

αα) Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου,

ββ) ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται από την πρώτη Μαρτίου εκάστου έτους έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

  1. Για την ασφάλιση των άμεσα ασφαλισμένων εξακολουθούν να ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις των εντασσομένων φορέων (Καταστατικές διατάξεις ΤΑΣ).
  2. Για την ασφάλιση των εμμέσων μελών (οικογενείας) ισχύουν πλέον (από 1.3.2018 και 1.3.2019) οι γενικές διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4329/2018.
  3. Για την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων ισχύουν πλέον οι διατάξεις του άρθρου 23 του Ν.4329/2018 και κατά συνέπεια οι άμισθοι  ασφαλίζονται εφόσον έχουν συμπληρώσει 3 μήνες ασφάλισης και καταβάλλουν (από 1.1.2017) τις ασφαλιστικές εισφορές των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ (και ΕΤΕΑΕΠ όταν εκδοθούν). Τούτο δε ανεξάρτητα της ύπαρξης  παλαιοτέρων οφειλών.
  4. Επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα στα μητρώα του ΕΦΚΑ καλούνται οι συνάδελφοι να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα ως και τα έμμεσα μέλη, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ (Σύστημα ΑΤΛΑΣ). Λογικά όσοι καταβάλουν ανελλιπώς τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28.2.2019, ανεξαρτήτως παλαιών οφειλών. Σε διαφορετική περίπτωση (πχ. Ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 30.4.2018 ή καμία) θα πρέπει να επικοινωνούν με το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΦΚΑ (ΤΑΣ ή την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Παροχών Υγείας – ΑΓ.Κωνσταντίνου 5, 4ος όροφος).

Συνημμένα αρχεία:

Eγκύκλιος Συντονιστικής 12 2018-Τέλη χρήσης πλειστηριασμών

ΘΕΜΑ: Τέλη χρήσης πλειστηριασμού επί περισσοτέρων κινητών ή ακινήτων κατασχθέντων με την ίδια έκθεση

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με τη διάταξη του άρθρου 1001 ΚΠολΔικ, όπως ισχύει, ορίζεται ότι «Αν με την ίδια έκθεση κατασχέθηκαν περισσότερα ακίνητα που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, αυτά πλειστηριάζονται χωριστά την ίδια ημέρα. Εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, εφ’ όσον το επιθυμεί, ορίζει εγγράφως προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού τη σειρά με την οποία θα κατακυρώνονται τα κατασχεμένα πράγματα, το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού δύναται να ορίσει ο ίδιος, σε περίπτωση μη έγγραφης ειδοποιήσεως του καθ’ ου η εκτέλεση, τη σειρά κατακύρωσης. Από τη στιγμή που το πλειστηρίασμα καλύψει το ποσό της απαίτησης εκείνου υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση και των δανειστών που αναγγέλθηκαν, καθώς και τα έξοδα της εκτέλεσης, δεν γίνεται κατακύρωση για τα λοιπά κατασχεθέντα ακίνητα και δεν συντάσσεται ως προς αυτά έκθεση πλειστηριασμού και κατακύρωσης».

Από τη διατύπωση της διάταξης αυτής σαφώς προκύπτει ότι κάθε ένα ακίνητο εκπλειστηριάζεται χωριστά και κατακυρώνεται χωριστά στον αναδεικνυόμενο υπερθεματιστή.

Ο υπερθεματιστής οφείλει να καταβάλει στον τραπεζικό λογαριασμό του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου – συμβολαιογράφου το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης των 350,00 ευρώ για κάθε ένα ακίνητο.

Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία τα περισσότερα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί με την ίδια έκθεση κατάσχεσης εκπλειστηριασθούν, και κατακυρωθούν στον ίδιο υπερθεματιστή, αυτός οφείλει να καταβάλει το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης για κάθε ένα από τα κατακυρωθέντα στ’ όνομά του ακίνητα, έστω κι αν συντάσσεται μία μόνο έκθεση πλειστηριασμού και κατακύρωσης. Δηλ. οφείλει να καταβάλει τόσα τέλη χρήσης όσα και τα ακίνητα, στα οποία αναδείχθηκε υπερθεματιστής και κατακυρώθηκαν σ’ αυτόν.

Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση πλειστηριασμού κινητών, κατά την περίπτωση του άρθρου 964 ΚΠολΔικ.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Εγκύκλιος Συλλόγου 18/2018 – Ν.4531/2018 Αμοιβές χαρτόσημο στα συναινετικά διαζύγια

ΘΕΜΑ: Ν. 4531/2018 (ΦΕΚ 62/5-4-2018 τευχ. Α’) – Συναινετικά διαζύγια (Παράσταση δικηγόρων, συμβολαιογραφικά δικαιώματα και χαρτόσημο)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 62/5-4-2018 Α’) ο Ν. 4531/2018 με τίτλο «Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης–πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση–πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις».

Στο άρθρο 28 του ως άνω Ν. 4531/2018 περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στις δικηγορικές αμοιβές, τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα και το χαρτόσημο στη συμβολαιογραφική πράξη βεβαίωσης της συναινετικής λύσης γάμου. Το κείμενο του άρθρου 28 έχει ως κατωτέρω:


Άρθρο 28 Διατάξεις που αφορούν τα συναινετικά διαζύγια

  1. Στο Παράρτημα ΙΙ με τίτλο «ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ» του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208) προστίθεται η φράση: «ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ 321 ευρώ».
  2. Στην περίπτωση δ’ του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 111376/11.1.2012 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Καθορισμός δικαιωμάτων συμβολαιογράφων» (Β’ 13), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Για την πράξη με την οποία βεβαιώνεται η λύση του γάμου και επικυρώνονται οι έγγραφες συμφωνίες των συζύγων οφείλονται πάγια δικαιώματα και δεν καταβάλλεται τέλος χαρτοσήμου για αυτές».

Η ισχύς του παραπάνω άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ (άρθρο 47).


Με τιμή

             Ο Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                         Ευτυχία Καραστάθη

Δελτίο Τύπου – Ενημέρωση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς 11.4.2018

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, με συνέπεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, ως διαχειριστής της νόμιμης διαδικασίας των πλειστηριασμών, ανακοινώνει ότι, από τους αναρτηθέντες έως και την 11/04/2018 πλειστηριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ, δηλαδή από τους 123, 14 ανεστάλησαν και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω. Επίσης, από  τους υπόλοιπους 109, οι 71 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, ενώ σε 38 δεν υπήρξε συμμετοχή υποψήφιων πλειοδοτών (άγονοι). Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι στη διαδικασία έχουν πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι δημόσια.

Εγκύκλιος Συντονιστικής 11/2018 – Κοινοποίηση εγγράφου Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με Ν.3691/2008

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε το με αριθμ. πρωτ. 27105οικ./10.04.2018 έγγραφο του Τμήματος Δικηγορικού Λειτουργήματος – Δικαστικών Επιμελητών – Συμβολαιογραφείων – Υποθηκοφυλακείων & Κτηματολογικών Γραφείων, της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης Διεθνών Νομικών Σχέσεων & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων που απορρέουν από τον Ν.3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 166/05.08.2008), για να λάβετε γνώση.

Σας πληροφορούμε επίσης ότι, τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Άννα Ζαΐρη, προκειμένου να εξειδικευθούν τα ζητήματα που θίγονται στο ανωτέρω έγγραφο. Θα ενημερωθείτε με  νεώτερη εγκύκλιο μας.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Συνημμένα αρχεία: