Ανακοίνωση Συντονιστικής-11.7.2023-Συναντήσεις εκπροσώπων Ελληνικής Συμβολαιογραφίας με τους Υφυπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Συναντήσεις εκπροσώπων Ελληνικής Συμβολαιογραφίας με τους Υφυπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.κ. Θ.Θεοχάρη & Κ.Κυρανάκη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ημέρα Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, δύο συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας και των Υφυπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κ.κ. Θεοχάρη Θεοχάρη και Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Στην πρώτη συνάντηση με τον Υφυπουργό, κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, όπως η έκδοση βεβαίωσης οφειλής που επέχει θέση φορολογικής ενημερότητας κατ’ αναλογία με όσα ισχύουν για την έκδοση της ασφαλιστικής ενημερότητας, η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού στο όνομα του συμβολαιογράφου για τις οφειλές αυτές, οι αλλαγές και βελτιώσεις στο myProperty, ζητήματα ΕΝΦΙΑ και ειδικότερα οι δυσκολίες έκδοσης ΕΝΦΙΑ στις αποδοχές κληρονομιάς, αποζημίωση συμβολαιογράφων για τις εργασίες που εκτελούν για λογαριασμό του πωλητή, κ.α.

Στην ως άνω συνάντηση παρέστησαν, από πλευράς Ελληνικής Συμβολαιογραφίας, οι κ.κ. Γεώργιος Ρούσκας, Δημήτριος Τζίμας, Ιωάννης Κόνσουλας, Ευτυχία Καραστάθη και Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου.

Στη δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τη νέα Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, κα Ολυμπία Μαρκέλλου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις ψηφιακές διαδικασίες, όπως ο απλοποιημένος τρόπος υποβολής εγγραπτέων πράξεων τόσο από τον πολίτη όσο και από συμβολαιογράφο, η αύξηση του χρόνου εμπρόθεσμης πληρωμής, η άμεση ενημέρωση και επίδειξη του νέου αυτού συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης στους συμβολαιογράφους, ζητήματα και προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος των χιλιάδων προδήλων σφαλμάτων, η θέσπιση ενιαίων κανόνων ελέγχου των συμβολαιογραφικών εγγράφων που υποβάλλονται στο Κτηματολόγιο, κ.α.

Στην ως άνω συνάντηση παρέστησαν, από πλευράς Ελληνικής Συμβολαιογραφίας, οι κ.κ. Γεώργιος Ρούσκας, Δημήτριος Τζίμας, Ιωάννης Κόνσουλας, Θεόδωρος Χαλκίδης, Ευτυχία Καραστάθη και ο νομικός σύμβουλος του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ. κ. Γεώργιος Πούλιος.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας