Ανακοίνωση Συντονιστικής 27-5-2022 – Αναστολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταχώρησης πράξεων στο Κτηματολόγιο

ΘΕΜΑ: «Αναστολή της υποχρέωσης για την ηλεκτρονική υποβολή πράξεων από δικηγόρους και συμβολαιογράφους μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2022»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από τον Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ εκδόθηκε το κάτωθι Δελτίο Τύπου:
«Αναστολή της υποχρέωσης για την ηλεκτρονική υποβολή πράξεων από δικηγόρους και συμβολαιογράφους μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2022
Μετά από αίτημα των συμβολαιογραφικών και δικηγορικών συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων και καθώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης και χορήγησης των ψηφιακών υπογραφών για όλους τους επαγγελματίες, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τις εργασίες τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποφάσισε χθες, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, την αναστολή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εγγραπτέων πράξεων από Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2022.
Ο σκοπός της αναστολής είναι το διάστημα των επόμενων πέντε μηνών να βελτιωθεί η εξοικείωση των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων με τη νέα διαδικασία και να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα στις τεχνικές απαιτήσεις, καθώς και στις προθεσμίες για την υποβολή προς καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία των επιμέρους εγγραπτέων πράξεων.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ένα έτος παρέχεται εκπαίδευση προς τους επαγγελματίες, ενώ λειτουργεί και ειδικό Help Desk.
Η αναστολή της υποχρέωσης ισχύει μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2022, ενώ μέχρι τότε δικηγόροι και συμβολαιογράφοι μπορούν να υποβάλουν τις πράξεις τους είτε διά ζώσης, με επιτόπια μετάβαση στα Κτηματολογικά Γραφεία, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η χρονική προτεραιότητα κάθε συναλλαγής κατοχυρώνεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την καταχώριση της οικείας εγγραπτέας πράξης, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτή υποβλήθηκε, δηλαδή επιτόπια ή ηλεκτρονικά.
Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής θα επανέλθει για τους ίδιους επαγγελματίες».

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση 27.5.2022 – Συνάντηση της ΣΕΣΣΕ με Υπουργούς Κυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση εκπροσώπων της ΣΕΣΣΕ με μέλη της Κυβέρνησης»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα, συνάντηση αντιπροσωπίας της ΣΕΣΣΕ και Υπουργών της Κυβέρνησης για μείζονα ζητήματα που αφορούν την ελληνική συμβολαιογραφία.

Ειδικότερα, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

1) Το θεσμικό ρόλο του συμβολαιογράφου και τις αρμοδιότητές του.

2)  Θέματα κτηματολογίου

3) Η κτήση εμπραγμάτων δικαιωμάτων με κληρονομική διαδοχή επί δασών και  δασικών εκτάσεων

4) Ζητήματα που έχουν ανακύψει με την τοπική αρμοδιότητα διενέργειας των πλειστηριασμών

5)  Θέματα φορολογίας ακινήτων

6) Την αναγκαιότητα της μείωσης της γραφειοκρατίας στις συμβολαιογραφικές πράξεις.

Με τον Υφυπουργό Αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

1) Την αναγκαιότητας της Κωδικοποίησης της νομοθεσίας που αφορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων – φορολογία προχείρων-αγροτικών  κτισμάτων, γεωτρήσεων κλπ

2) Την απαίτηση για την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για πληρωμή σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ παρακρατηθέντος τιμήματος

3) Την κατάργηση πιστοποιητικού άρθρου 105 Ν.2961/2001 και πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στις αποδοχές κληρονομιάς

4) Την απόδοση τελών ενσήμου ΤΑΧΔΙΚ (μεγαροσήμου) κάθε τρίμηνο με κατάσταση.

Επιπλέον, με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

1) Την διεύρυνση των πράξεων που υποβάλλονται στο my Property με την υποβολή μέσω της εφαρμογής My Property δηλώσεων χρησικτησίας, άρθρου 19 ν. 2459/1997, πλασματικών δηλώσεων κλπ.

2) Την δυνατότητα προεκτύπωσης μη οριστικοποιημένης δήλωσης στην εφαρμογή My Property

3) Την δημιουργία help desk και chatroom για άμεση επίλυση προβλημάτων

4) Την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης υποθέσεων στις ΔΟΥ

5) Την δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος εργασίας του χρήστη στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ (my property, τα αιτήματα μου κλπ)

6) Την θεώρηση του γνησίου υπογραφής κληρονόμων στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς

7) Την δυνατότητα υποβολής έγχαρτων δηλώσεων φόρου κεφαλαίου από τον συμβολαιογράφο, χωρίς την υποχρέωση προσάρτησης σχετικής εξουσιοδότησης

8) Την αποδοχή από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αιτήσεων και προβλεπόμενων εγγράφων ψηφιακά υπογεγραμμένων από τον συμβολαιογράφο χωρίς και τη σχετική υπεύθυνη δήλωση που εκδίδεται από το gov.gr

Με τον Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνο Αλεξανδρή συζητήθηκε η απόδοση των τελών ενσήμου ΤΑΧΔΙΚ (μεγαροσήμου) κάθε τρίμηνο με σχετική κατάσταση.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση 24-5-2022 – Συνάντηση με Υφυπουργό κ. Λιβάνιο

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση εκπροσώπων των συμβολαιογράφων με τον Υφυπουργό για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο κ. Θεόδωρο Λιβάνιο»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, συνάντηση αντιπροσωπίας της ΣΕΣΣΕ και εκπροσώπων μελών του ΔΣ του ΣΣΕΑΠΑΔ με τον Υφυπουργό για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

Στην συνάντηση που διεξήχθη σε καλό και θετικό κλίμα, ενημερώθηκε επίσημα ο κ. Υπουργός για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των μελών του ΣΣΕΑΠΑΔ. Επίσης, τέθηκαν υπόψη του κ. Υπουργού τα ζητήματα που ανακύπτουν από την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση των εγγραπτέων πράξεων των συμβολαιογράφων και του γνωστοποιήθηκαν εκ νέου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβολαιογράφοι στις συναλλαγές τους με τα Κτηματολογικά Γραφεία.

Ύστερα από σχετική πρόταση της ΣΕΣΣΕ, την οποία αποδέχθηκε ο κ. Υφυπουργός, αποφασίστηκε η δημιουργία Ομάδας Εργασίας αποτελούμενη από στελέχη της ΝΥ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, εκπροσώπους της ΣΕΣΣΕ και τη Νομική Διεύθυνση του Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, για την οριοθέτηση του ελέγχου νομιμότητας του άρθρου 16 Ν.2664/1998, την τήρηση της πενθήμερης προθεσμίας απόκρισης των Κτηματολογικών Γραφείων, την διεκπεραίωση των προδήλων σφαλμάτων καθώς και την πρόβλεψη ειδικής εντολής από τον έχοντα έννομο συμφέρον για την καταχώρηση της πράξης προς τον συμβολαιογράφο προκειμένου ο τελευταίος να καταχωρήσει ηλεκτρονικά την πράξη στο Κτηματολόγιο.

Ο κ. Υφυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εγγραπτέων πράξεων των συμβολαιογράφων για την 1η Νοεμβρίου 2022.

Είναι σημαντικό, ο χρόνος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022 να αξιοποιηθεί προς όφελος των δίκαιων αιτημάτων των συμβολαιογράφων και για αυτό πρόκειται όλοι μας να διαπραγματευτούμε. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Πολιτική Ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ανοικτοί.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση Συντονιστικής – 19.5.2022-Ένταξη συμβολαιογράφων σε ΕΣΠΑ

ΘΕΜΑ: «Ένταξη συμβολαιογράφων σε προγράμματα ΕΣΠΑ»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνάντηση του Προέδρου κ.Γ.Ρούσκα και του Γ.Γραμματέα κ. Θεόδωρου Χαλκίδη με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 19.5.2022 με πρωτοβουλία του Γεν. Γραμματέα Θ. Χαλκίδη, και κατόπιν συνεννόησης με το συναρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, συμφωνήθηκε και γνωστοποιήθηκε η ένταξη των Συμβολαιογράφων στo επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ηλεκτρονική αναβάθμιση των γραφείων τους, όπως και των Δικηγόρων και των Λογιστών, με σκοπό την υποστήριξη της Πολιτείας στη μετάβαση των συγκεκριμένων επαγγελματιών στη νέα ψηφιακή διαδικασία.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση Συντονιστικής 18-5-2022 – Αναστολή Λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς 20,23,24-5-2022

ΘΕΜΑ:  Λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς και Νήσων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 153/6-5-2022 σχετικής ανακοίνωσής μας, σας ενημερώνουμε, ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων πρόκειται να παραμείνει κλειστό κατά τις ημερομηνίες 20, 23 και 24.5.2022 για να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετακόμισης στην οδό Φίλωνος 96-98, στον Πειραιά. Για το λόγο αυτό, η έρευνα στο αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Πειραιώς θα είναι εφικτή από τις 25.5.2022.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση Συντονιστικής 17-5-2022 – Χορήγηση αντιγράφων πρακτικών δημοσίευσης διαθηκών και πράξεων κήρυξης διαθήκης κυρίας

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε συνημμένα, προς ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1763/17-5-2022 έγγραφο του Ειρηνοδικείου Αθηνών (Γραμματεία Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης), σύμφωνα με το οποίο  η χορήγηση αντιγράφων πρακτικών δημοσίευσης διαθηκών και πράξεων κήρυξης διαθήκη ως κύριας θα γίνεται πλέον μέσω του gov.gr, και συγκεκριμένα στο gov.gr à Δικαιοσύνη à Δικαστήρια à Ηλεκτρονικές δικαστικές αποφάσεις.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ταυτότητα κτιρίου / οριζοντίου ιδιοκτησίας»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρόλα τα αιτήματα της ΣΕΣΣΕ για την παράταση της δυνατότητας ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / οριζοντίου ιδιοκτησίας, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Συνεπώς, για όλες τις πράξεις της παρ. 1 του άρθρου 83 Ν. 4495/2017 απαιτείται η σύνταξη Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση Συντονιστικής 6-5-2022 – Λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς και Νήσων

ΘΕΜΑ:  Λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς και Νήσων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε, ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων πρόκειται να μεταφέρει την έδρα του στην οδό Φίλωνος 96-98, στον Πειραιά, και θα είναι σε διαδικασία μετακόμισης από 9.5.2022 έως 29.5.2022. Για τον λόγο αυτό, η έρευνα στο αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Πειραιώς δεν θα είναι εφικτή για κάποιο χρονικό διάστημα, για το οποίο θα ενημερωθείτε σύντομα.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Ανακοίνωση Συντονιστικής 3-5-2022 – Έναρξη Υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων

ΘΕΜΑ: «Νέα ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων από τους συμβολαιογράφους (30-5-2022)»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 181/19/28.04.2022 απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2127/29.04.2022, ως ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων από τους συμβολαιογράφους ορίστηκε η 30η Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΣΣΕ – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΗΜ/ΝΙΑ ΗΛ. ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ – 1.6.2022

ΘΕΜΑ: «Νέα ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων από τους συμβολαιογράφους (1-6-2022)»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

            Μετά από αίτημα της ΣΕΣΣΕ και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με το Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων από τους συμβολαιογράφους θα μετατεθεί για την 1η Ιουνίου 2022, ημέρα Τετάρτη. Αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Φορέα στο ΦΕΚ, για την οποία θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας