Ανακοίνωση Συντονιστικής 17.7.2023-Αποτελέσματα συναντήσεων ΣΕΣΣΕ με το Υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο

ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα συναντήσεων ΣΕΣΣΕ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 10.07.2023 έλαβε χώρα συνάντηση αντιπροσωπείας της ΣΕΣΣΕ με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιο για το Ελληνικό Κτηματολόγιο κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με τη συμμετοχή και της νέας Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κτηματολογίου κας Ολυμπίας Μαρκέλλου, με αντικείμενο το Ελληνικό Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα:

• την θέσπιση ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία της Χώρας και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ προς τους Προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων για την εφαρμογή της παρ.1 του άρθρου 16 Ν.2664/1998 μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 66 Ν.4903/2022 (Α 46).

• τον περιορισμό του ελέγχου νομιμότητας μόνον στις προβλεπόμενες ρητά στο νόμο επί ποινή ακυρότητας της πράξης περιπτώσεις ή απαγόρευσης καταχώρησης, όπως επιβάλλεται μετά την τροποποίηση της παρ.1 του άρθρου 16 Ν.2664/1998 με το άρθρο 66 Ν.4903/2022.

• την απλούστευση της διαδικασίας διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων προκειμένου να μην κωλύεται η καταχώρηση των εγγραπτέωνπράξεων.

• την απλοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων και την δημιουργία φιλικού προς τους συμβολαιογράφους περιβάλλοντος εκπαίδευσης προκειμένου να είναι εύκολη, ασφαλής και γρήγορη η πρόσβαση και ολοκλήρωση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής καταχώρησης. 

Παράλληλα, σήμερα 17.07.2023,πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμοδίου για το Ελληνικό Κτηματολόγιο κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτριο Βερβεσό, τον Πρόεδρο της ΣΕΣΣΕ κ. Γεώργιο Ρούσκα και την συμμετοχή του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και νομικού συμβούλου του κ. Υφυπουργού κ. Ζώη Σταυρόπουλου με αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και βιώνουμε όλοι μας καθημερινά με το Κτηματολόγιο.

Ο κ. Υφυπουργός και η κα Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου αφού έλαβαν υπόψη τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας ανέλαβαν τις κάτωθι δράσεις:

•​Ετέθη ήδη, σήμερα, στην παραγωγή απλοποιημένη μορφή της ηλεκτρονικής εφαρμογήςυποβολής προς καταχώριση εγγραπτέων πράξεων από τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους και παράλληλα επεκτάθηκε η χρήση της και στους συμβαλλόμενους πολίτες.

•​Δημιουργείται help desk από τον Φορέα «ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» αποκλειστικά για συμβολαιογράφους και θα ακολουθήσει εκτενής εκπαίδευση από το Σύλλογο προς όλα τα μέλη.

•​Ο νομικός έλεγχος που ασκείται επί των υποβαλλομένων πράξεων θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα περιοριστεί σε συγκεκριμένα και εκ προοιμίου γνωστά σε όλους πεδία σύμφωνα με την οριοθέτησή του δυνάμει της παρ.1 του άρθρου 16 Ν.2664/1998 μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 66 Ν.4903/2022 (Α 46). Οι δε κανόνες νομικού ελέγχου θα τυγχάνουν ενιαίας εφαρμογής σε όλη τη Χώρα.

•​Όσον αφορά στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των προδήλων σφαλμάτων θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη στην αυτεπάγγελτη από το Κτηματολογικό Γραφείο διόρθωση όσο το δυνατόν περισσότερων κατηγοριών ιδίως της έλλειψης του τόμου και αριθμού μεταγραφής ή της προδήλως εσφαλμένης παράφρασης του ονόματος συμβολαιογράφου ή συμβαλλόμενου.

Θεωρούμε ότι ειδικά με την απλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής προς καταχώριση εγγραπτέων πράξεων θα αποδειχθεί περίτρανα πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το ίδιο το Κτηματολόγιο που επέμενε σε μία επιεικώς δύσχρηστη εφαρμογή,μόνον και μόνον για την εξυπηρέτηση των δικών του αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες του νέου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της νέας Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κτηματολογίου κας. Ολυμπίας Μαρκέλλου, όσον αφορά στην υλοποίηση πάγιων αιτημάτων της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας και αναμένουμε να δούμε στην πράξη την ομαλή και άμεσηυλοποίησή τους. Επισημαίνουμε δε για μια ακόμα φορά ότι εκείνοι, οι οποίοι διαχειρίζονται για μια εικοσαετία τη θέματα της λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου, επιτέλους οφείλουν να συμπράξουν στις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και να μην τα διαιωνίζουν. 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας