Ανακοίνωση Συντονιστικής-20.7.2023-Συνάντηση Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων με Ολ.Δικ.Συλλόγων, ΣΕΣΣΕ, Ομ.Δικαστικών Υπαλλήλων & Ομ.Δικ.Επιμελητών

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση 14.7.2023-Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος  και Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος»

Αγαπητοί συνάδελφοι,                                           ​

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 14-7-2023, στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συνάντηση της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών καθώς και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη, με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δημήτριο Βερβεσό, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας  κ. Γεώργιο Ρούσκα, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας  κ. Γεώργιο Διαμάντη και τη Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας κ. Μαρία Μπρουζούκη.

Κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις ενός θεσμικού διαλόγου που αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής, και τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών  (γραμματειακή υποστήριξη, υποδομές, ψηφιοποίηση κλπ) για μια ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, που αποτελεί εγγυήτρια  των ατομικών  δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, οι Πρόεδροι δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το θεσμικό διάλογο με σκοπό την από κοινού επίλυση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στο  χώρο της Ελληνικής  Δικαιοσύνης. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση δημιουργία ιατρείου στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών καθώς  και στο επείγον και επίκαιρο θέμα της δυσλειτουργίας αρκετών εκ των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας. 

Για πρώτη  φορά, με πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ξεκινά  ο  αναγκαίος και ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και αλληλοσεβασμό του θεσμικού ρόλου όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Με τιμή 

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας