Ομιλία Γ.Ρούσκα-Βερολίνο 2.11.2020-Συνέδριο CNUE & Ένωσης Γερμανών Συμβολαιογράφων

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΟΜΙΛΙΑ

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΣΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ CNUE & ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

Αγαπητέ Υπουργέ Δικαιοσύνης κ. Λάμπρεχτ

Αγαπητέ Πρόεδρε της Γερμανικής Συμβολαιογραφίας κ.Μπόρμαν

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου πρώτα απ ‘όλα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Ακόμα και σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις, είναι μεγάλη τιμή να είμαι σε θέση να σας μιλήσω σήμερα με την ευκαιρία αυτής της διάσκεψης που διοργανώνεται από κοινού από το Συμβούλιο των Συμβολαιογράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ένωσης των Γερμανών Συμβολαιογράφων.

Αντιμετωπίζουμε και πάλι μια κρίσιμη κατάσταση υγείας και δεν θα ήταν απαισιόδοξο να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι 45.000 συμβολαιογράφοι της Ευρώπης δεσμεύονται προσωπικά και συλλογικά να διαδραματίσουν τον πλήρη ρόλο τους αξιόπιστων νομικών συμβούλων για τα κράτη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναλαμβάνουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι η δημόσια υπηρεσία της δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί ουσιώδη υπηρεσία γενικού ενδιαφέροντος, θα συνεχίσει να παρέχεται σε όλες τις περιοχές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Για το σκοπό αυτό, ανάλογα με τις εθνικές καταστάσεις και σε συνεργασία με τις εποπτικές μας αρχές, έχουν ληφθεί μέτρα για να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να διευκολύνουμε την εφαρμογή των ψηφιοποιημένων διαδικασιών.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού κύκλου ζωής που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2021. Αυτή η οδηγία, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργηθούν εξ ολοκλήρου μέσω απομακρυσμένων ψηφιακών καναλιών, βασίζεται στη συμμετοχή των συμβολαιογράφων σε εξασφάλιση νομικής ασφάλειας στη διαδικασία, προσδιορισμός και εξακρίβωση της νομικής ικανότητας των επιχειρηματιών, αμερόληπτες συμβουλές και πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φορολογικής απάτης. Οι ευρωπαίοι συμβολαιογράφοι εργάζονται για καινοτόμες λύσεις για την αποτελεσματική μεταφορά της οδηγίας.

Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να τονίσω τον ηγετικό και αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Γερμανοί συνάδελφοί μας, οι οποίοι μπόρεσαν να βρουν μια καινοτόμο, αποτελεσματική και εμπνευσμένη λύση για όλους τους συμβολαιογράφους στην Ευρώπη.

Όπως και στον τομέα του εταιρικού δικαίου, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες ψηφιοποίησης για πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Για το σκοπό αυτό, είμαστε σε πλήρη διάθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, όπως ζήτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως το τέλος του 2020. Πρέπει να προωθήσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα της δικαιοσύνης, να δώσουμε τη δυνατότητα  στους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους, τους δικαστές, τους εισαγγελείς, το δικαστικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες της δικαιοσύνης να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία αποτελεσματικά και με το δέοντα σεβασμό της ασφάλειας δικαίου.

Ωστόσο, η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών δεν πρέπει να υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές των νομικών μας συστημάτων. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δικαιοσύνης, ο οποίος αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας και ανάπτυξης. Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα ψηφιακό πακέτο που αποτελείται από μια Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Δεδομένων.

Η Λευκή Βίβλος κάνει διάκριση μεταξύ εφαρμογών / τομέων υψηλού κινδύνου με αυστηρούς ελέγχους και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα στον ιατρικό τομέα και εφαρμογές / τομείς χαμηλού κινδύνου. Μία από τις βασικές προκλήσεις θα είναι επομένως η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ταξινόμησης. Για τομείς υψηλού κινδύνου, η διαφάνεια θα είναι υψίστης σημασίας, καθώς και η εγγύηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του ανθρώπινου ελέγχου. Σε ποια κατάταξη θα εμπίπτουν οι νομικές δραστηριότητες; Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το μάθουμε. Ωστόσο, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις έως το τέλος του έτους.

Αντιμετωπίζουμε τώρα πολλές προκλήσεις. Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι η ενότητα μας κάνει δυνατούς. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δείξουμε τη σημασία της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας μας. Δεν θα αποτύχουμε. Το CNUE παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών οργάνων.

Σας ευχαριστώ.