Ηλεκτρονική διαβίβαση – αποδοχή κληρονομιάς – Γενική Συνέλευση

Αγαπητοί Συνάδελφοι!

Απευθύνομαι σε σας επ’ αφορμήν επιστολών μελών της αυτοαποκαλούμενης μειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου μας, που διακινούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων, στις οποίες – ούτε λίγο ούτε πολύ – με εμφανίζουν ως τον υπαίτιο όλων των «δεινών» που περνούμε σήμερα κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας.

Μακάρι να ήταν έτσι, διότι στην περίπτωση αυτή, όλα μας τα προβλήματα θα λυνόντουσαν με την αποχώρησή μου με οιονδήποτε τρόπο από την Προεδρία του Συλλόγου μας. «Με ένα νόμο και ένα άρθρο» όπως έλεγαν κάποιοι, κάποτε…

Στη πραγματικότητα, τώρα!

Ζούμε σε μία εποχή βίαιων αλλαγών και ανατροπών. Αυτό μπορούμε, εύκολα, να το διαπιστώσουμε παρατηρώντας όσα συμβαίνουν – εντός και εκτός συνόρων.

Ζούμε, λοιπόν, σε μία μεταβατική περίοδο και βιώνουμε τις αναταράξεις της μετάβασης σε μία εποχή, τα τελικά χαρακτηριστικά της οποίας, ακόμα, δεν μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά.

Στο δικό μας μικρόκοσμο που λέγεται «Ελλάδα» και στα «καθ’ ημάς», βιώνουμε την μετάβαση της συμβολαιογραφίας από τη στατική, έγχαρτη (αναλογική) άσκησή της, στην δυναμική, ψηφιακή. Η μετάβαση αυτή, επιταχύνεται και λόγω της ελληνικής πραγματικότητας, βίαια, δηλαδή άμεσα και χωρίς περίοδο προσαρμογής.

Οι συμβολαιογράφοι, είμαστε  εξ ορισμού και εκ προδιάθεσης ένα συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας που αρέσκεται στη σταθερότητα και την ασφάλεια που πηγάζει από αυτή. Αυτό δεν είναι κακό και δεν σημαίνει ότι οι συμβολαιογράφοι είμαστε εξ ορισμού και εκ προδιάθεσης αρνητικοί στην εξέλιξη. Τουναντίον, έχουμε αποδείξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μεγάλη προνοητικότητα, ευελιξία, αντοχές και προσαρμοστικότητα στην ενσωμάτωση των επιβαλλόμενων αλλαγών από την Πολιτεία. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που κατά κοινή ομολογία διέσωσε την συμβολαιογραφία στις δύσκολες εποχές, στο my property, που παρόλες τις αρχικές παιδικές ασθένειες του Συστήματος, λειτουργεί και βελτιώνεται συνεχώς και διευκολύνει τη συναλλαγή, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, που χρήζουν, φυσικά έντονης βελτίωσης αλλά δυστυχώς, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, αποτελούν μονόδρομο.

Και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που οι απαιτήσεις για την αντιμετώπισή της είναι εντελώς διαφορετικές, η μοναδική συνεισφορά της αυτοαποκαλούμενης μειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου μας είναι η αποστολή επιστολών σε συνέχεια των πρόσφατων επιστολών της, που με αφορμή τις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου μας, όποιον δεν συμφωνούσε με την άποψή της σχετικά με την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, εκπροσώπηση του Συλλόγου κλπ, τον απειλούσαν με ποινικές, αστικές και πειθαρχικές διώξεις κοινοποιώντας εξώδικα στον συνάδελφό τους. Κάποιοι, μάλιστα, ευτυχώς, λίγοι, ενημέρωσαν και την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι ο Πρόεδρος που εκπροσωπούσε τα μέλη του δεν ήταν νόμιμα εκλεγμένος (αντιποίηση αρχής το αποκάλεσαν).

Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας και να μην το κρύβουμε ότι λόγω της διαχρονικής άρνησης συναδέλφων συγκεκριμένων περιοχών και δυστυχώς ολόκληρου Συλλόγου να προβαίνουν στη σύνταξη πράξεων αποδοχής κληρονομίας, ήδη έχει εκφραστεί και επίσημα, πλέον, προθυμία από άλλη επαγγελματική ομάδα να αναλάβει το συμβολαιογραφικό μας αντικείμενο, που δυστυχώς κάποιοι από μας το θεωρούν μικρής αξίας, δυστυχώς. Το ίδιο συμβαίνει και για την ηλεκτρονική καταχώρηση των πράξεών μας στο Κτηματολόγιο καθώς, όπως λένε, εμείς δεν επιθυμούμε να προβαίνουμε στην καταχώρηση των πράξεών μας στο Κτηματολόγιο ηλεκτρονικά. Ακόμα και η τοπική μας αρμοδιότητα, με αφορμή τους πλειστηριασμούς, βάλλεται και τίθεται υπό αμφισβήτηση όχι μόνον από επαγγελματικές ομάδες αλλά και από οικονομικούς οργανισμούς και μηχανισμούς.

Ποιες είναι οι προτάσεις, οι θέσεις και οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν αυτά από την αυτοαποκαλούμενη μειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου μας; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;

Οφείλουμε όλοι να ξεφύγουμε από τις προσωπικές, αρχικά, και τις συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις, ειδικότερα στον Σύλλογό μας, και να δούμε άμεσα πώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτές τις δύσκολες προκλήσεις. Ειδικά σε επίπεδο συμβολαιογραφικών Συλλόγων ο κοινός βηματισμός έχει επιτευχθεί.

Εκλογές είχαμε έναν χρόνο νωρίτερα με σαφή αποτελέσματα και μετά από δικαστικές αποφάσεις. Αν κάποιος ή κάποιοι, ξαφνικά, θέλουν να αλλάξουν στρατόπεδο για τους δικούς τους λόγους, θα πρέπει να βγουν και να το πουν δημόσια, αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνον αυτούς, όχι με μισόλογα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, σήμερα, και εν όψει της Γενικής Συνέλευσης, είναι να συμφωνήσουμε για τα σημαντικά, να δουλέψουμε όλοι μας για αυτά και να αναμένουμε τη νέα εκλογική διαδικασία για να υλοποιήσουμε τις συνδικαλιστικές μας υποχρεώσεις.

Μέλημά μας είναι το συμβολαιογραφικό μας μέλλον και όχι το συνδικαλιστικό. Οι Πρόεδροι και τα μέλη του ΔΣ έρχονται και παρέρχονται.

Με τιμή

O Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας

Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Aποδοχή κληρονομιάς από δικηγόρους

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συναντήθηκε χθες, 9.5.2022, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Υφυπουργό Γεώργιο Κώτσηρα και συζήτησε μαζί τους σημαντικά θέματα του κλάδου και συγκεκριμένα:

1. Σχέδιο νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών».

Η Συντονιστική Επιτροπή, στα πλαίσια της από 2-4-2022 απόφασης της Ολομέλειας, εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της για τα ζητήματα της τροποποίησης του καθεστώτος προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και της επιθεώρησης των δικαστηρίων αλλά και την αντίθεσή της σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου και ιδίως:
α) Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους.
Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε, σε κάθε περίπτωση, να απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων, πολιτικών και διοικητικών, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.
β) Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής και τη διενέργεια πολιτικών και ποινικών δικών με τηλεδιάσκεψη, κατά το μέρος που οδηγούν στην κατάργηση της προφορικής, δια ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου.
γ) Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε την Συντονιστική Επιτροπή για τις θέσεις του Υπουργείου και δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο Υπουργείο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Περαιτέρω, δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει χώρα οποιαδήποτε αλλαγή, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς της δικαιοσύνης και της κοινωνίας, γεγονός που απαιτεί βάθος χρόνου.
Επίσης, δήλωσε ότι μελετά την επέκταση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι περιφερειακοί σχηματισμοί και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες.

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
1. Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να ενημερωθεί αυτή αναλυτικά για τη συνάντηση με τον Υπουργό.
2. Την προβολή των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
3. Την ενημέρωση των βουλευτών, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τις δυσμενείς συνέπειες από τυχόν κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών.
4. Να προτείνει στην Ολομέλεια να προβεί σε όποιες άλλες δράσεις ενίσχυσης και διεκδίκησης των θέσεών της.

2. Άρθρο 187 παρ. 6 ΠΚ

Η Συντονιστική Επιτροπή, στα πλαίσια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας ζήτησε την κατάργηση άλλως τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.5.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

3. Κώδικας Δικηγόρων

Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε την άμεση συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικηγόρων.

4. Νομική Βοήθεια

Η Συντονιστική Επιτροπή στα πλαίσια της διεκδίκησης για άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους δικηγόρους έθεσε το θέμα της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού από το ΤΑΧΔΙΚ, άλλως της προώθησης νομοθετικής ρύθμισης ώστε η εκκαθάριση αυτή να γίνεται με επιμέλεια της Ολομέλειας, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να καλυφθούν τα υφιστάμενα οργανικά κενά.

5. Κατάργηση μεγαρόσημων

Η Συντονιστική Επιτροπή, ενόψει της φημολογούμενης κατάργησης των μεγαρόσημων από τα τέλη Ιουνίου 2022, ζήτησε να ληφθεί μέριμνα προς αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων και ταλαιπωρίας των συναδέλφων από την έλλειψή τους και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέχρι αυτό να υλοποιηθεί να παραταθεί η έκδοση μεγαρόσημων, σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς.

.6. Αποδοχή κληρονομιάς από Δικηγόρους

Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποδοχής κληρονομιάς από δικηγόρους, κατ’ ανάλογη διαδικασία με τις ένορκες βεβαιώσεις άλλως, τη δυνατότητα αποδοχής ενώπιον του Γραμματέα του αρμοδίου Ειρηνοδικείου, δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.
Επίσης, ζήτησε να αναλάβει την εκτέλεση έργου, το οποίο να αρνούνται ή αδυνατούν να επιτελέσουν σήμερα άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.