Ανακοίνωση Συντονιστικής – 23.6.2023-Επ΄αόριστον παράταση της αναστολής για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

ΘΕΜΑ: Επ΄αόριστον παράταση της αναστολής για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι, σε συνέχεια και των πρωτοβουλιών της ΣΕΣΣΕ εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 234/08.06.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Β΄ 3963), με την οποία παρατείνεται ΑΟΡΙΣΤΩΣ η ισχύουσα, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2023, αναστολή της υποχρέωσης για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο για την εγγραφή πράξεων που, κατά τις διατάξεις των άρθρων 12 και 14 του ν. 2664/1998 περιέχονται σε έγγραφα, τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία:

α) συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και

β) συντάσσονται από Συμβολαιογράφους, όπως ορίστηκε με την υπ’ αρ. 202/20.10.2022 απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Β5577).

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, η παράταση αυτή ισχύει έως και την έκδοση (νεότερης) απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και την άρση της αναστολής.

Η ανωτέρω απόφαση ισχύει από  την δημοσίευσή της (20.06.2023).

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας