Ανακοίνωση Συντονιστικής 26.10.2023-Συνέδριο για την προστασία των ενηλίκων-Ευρ.Κοινοβούλιο-25.10.2023

ΘΕΜΑ: Συνέδριο για την ενίσχυση της προστασίας των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Βρυξέλλες-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-25 Οκτωβρίου 2023

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2023, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέδριο με τίτλο «Ενίσχυση της προστασίας των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Eυρωβουλευτή  κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, με ενέργειες της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας, και το Συμβούλιο Συμβολαιογραφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CNUE).

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν οι κ.κ. Didier Reynders, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος,  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Peter Stelmaszczyk, Πρόεδρος του CNUE, Ευτυχία Καραστάθη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CNUE, Marie Vautravers, Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου για αστικές και εμπορικές υποθέσεις, David Vilas, Ισπανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, Alejandro Moledo, αναπληρωτής Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία-Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Almudena Castro-Girona, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Ένωσης Συμβολαιογραφίας (UINL).

Το ως άνω συνέδριο διεξήχθη υπό το πρίσμα της δέσμης νομοθετικών μέτρων  και ειδικότερα την Πρόταση Κανονισμού  για την προστασία των ενηλίκων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Μαΐου 2023, σε συνδυασμό με τη Σύμβαση της Χάγης  για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, η οποία (δέσμη) έχει ως στόχο την ενίσχυση της προστασίας τους σε διασυνοριακό πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναλύθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αξιολογήθηκαν τα νομοθετικά μέτρα της Επιτροπής, η βελτίωση τους,  η συνεισφορά των Ευρωπαίων Συμβολαιογράφων στη διαδικασία προστασίας των ευάλωτων ενηλίκων και οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας