ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16-7-2019 – Συνάντηση Προέδρου Συντονιστικής Επιτροπής με κυβερνητικούς αξιωματούχους για απλούστευση διαδικασιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεωργίου Ρούσκα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Απλούστευση Διαδικασιών

Με συνέπεια στη σταθερή δέσμευση μας για μία αδιάκοπη προσπάθεια προκειμένου να θωρακίσουμε, αλλά και να διευκολύνουμε ολοένα και περισσότερο το έργο του συμβολαιογράφου, ξεκινήσαμε ήδη τις επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς της νέας Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ρούσκας συναντήθηκε, παρουσία και αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ρούσκας έθεσε το μείζον ζήτημα των δυσκολιών αλλά και των σημαντικών καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στην έκδοση των πιστοποιητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Ο κ. Ρούσκας επεσήμανε ότι πρόκειται για μία δυστοκία, η οποία όχι μόνο δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα και κατά συνέπεια καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αγοραπωλησιών, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη όχι μόνο στην εγχώρια αγορά ακινήτων, αλλά και στο ενδιαφέρον που παραμένει αμείωτο από ξένους επενδυτές.

Κατά την ιδιαίτερη και λεπτομερέστερη συνεργασία που ακολούθησε με τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών και τον περιορισμό των εμποδίων ως προς τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ρούσκας συγκεκριμενοποίησε τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως με την έκδοση πιστοποιητικών από τις ΔΟΥ, των ασφαλιστικών ενημεροτήτων και των βεβαιώσεων του ΤΑΠ, καθώς και τα σοβαρά κενά επικοινωνίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Τέλος, ο κ. Ρούσκας υπογράμμισε, θέλοντας να δώσει μία μικρή μόνο εικόνα των προβλημάτων, ότι ο μέσος όρος υπογραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων λόγω των τεράστιων δυσκολιών στην συγκέντρωση του απαιτούμενων πιστοποιητικών ανέρχεται από 20 ημέρες έως και 6 μήνες.

Ο Υφυπουργός άκουσε τις προτάσεις και τα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους και συμφώνησε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την επίλυση τους.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας