Ανακοίνωση Συλλόγου 10-12-2020 – Λειτουργία του Ειρηνοδικείου Πειραιά

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Πειραιά»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας παραθέτουμε κατωτέρω, προς ενημέρωσή σας, την υπ’ αριθμ. 303/2020 Πράξη της Διευθύνουσας το Ειρηνοδικείο Πειραιώς, που αφορά στη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Πειραιώς μέχρι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00.

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Πειραιάς, 8-12-2020

Αριθμός 303/2020

Πράξη της Διευθύνουσας το Ειρηνοδικείο Πειραιώς, βάσει της με αριθμό 5350 ΦΕΚ Β΄/5-12-2020 Κ.Υ.Α.: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00΄ έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06:00΄».

Σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α., ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστηρίων:

«… 5α) Αναστέλλονται προσωρινά:

αα) Οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων,

αβ) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,

αγ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών.

β) Εξαιρούνται από την εφαρμογή της περ. α):

βα) Οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρα 215, 237, 238 Κ.Πολ.Δ., καθώς και οι προθεσμίες που αφορούν τις υποθέσεις αρμοδιότητας Πολυμελούς και Μονομελούς (τακτική διαδικασία), οι οποίες εκδικάζονται με τις διατάξεις του ν. 2915/2001, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4055/2012  και οι προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 4Δ του ν. 3869/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4745/2020.

ββ) Οι δίκες της τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4335/2015.

βε) Οι δίκες τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα                                                                                      με τις διατάξεις του ν. 2912/2001, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4055/2012, στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες.

βστ) Οι δίκες ειδικών διαδικασιών ……….., στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες.

βζ) ……………………………………..

βη) Οι δίκες εκουσίας δικαιοδοσίας που έχουν αποκλειστικά και μόνο ως αντικείμενο τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 801 επ. Κ.Πολ.Δ.

βι) ………………………………………

βιζ) Η δημοσίευση αποφάσεων.  …………………………………………….

Τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, καθώς και εκείνα που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων Διοίκησης αυτών».

Ενόψει των ανωτέρω ισχύουν τα εξής:

– Θα πραγματοποιούνται οι δίκες της νέας τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τον ν. 4335/2015.

– Θα πραγματοποιούνται όλες οι δίκες, μεταξύ των οποίων και οι δίκες της παλαιάς τακτικής διαδικασίας, που συζητούνται χωρίς εξέταση μαρτύρων/διαδίκων. Στις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνει χώρα την προτεραία της δικασίμου και έως ώρα 14:00΄ έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων όλων των διαδίκων, η οποία θα κοινοποιείται στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικαστεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων/διαδίκων. Η δήλωση αυτή, θα αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί η υπόθεση προς εκφώνηση στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα. Εφόσον όλοι οι διάδικοι έχουν υποβάλει δήλωση, η υπόθεση συζητείται παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, χωρίς την εξέταση μαρτύρων. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθεί η δήλωση από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των διαδίκων, οι υποθέσεις αποσύρονται και δεν συζητούνται, χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων. Συναινετικά αιτήματα αναβολής θα υποβάλλονται με δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, η οποία θα κοινοποιείται στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι ώρα 14:00΄ της προτεραίας της δικασίμου.

– Θα πραγματοποιούνται οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν αποκλειστικά και μόνο ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 Κ.Πολ.Δ., ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α Κ.Πολ.Δ., τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 Κ.Πολ.Δ.

– Θα συζητούνται συναινετικές προσημειώσεις υποθήκης καθώς και ανακλήσεις αυτών, με έγγραφη διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 17 ν. 4684/2020. Ο Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας της Δευτέρας και της Τετάρτης θα χρεώνεται μέχρι έξι (6) φακέλους προσημειώσεων.

– Θα συζητούνται οι αιτήσεις  χορήγησης και ανάκλησης προσωρινών διαταγών, περιλαμβανομένων και των προσωρινών διαταγών επί υπερχρεωμένων νοικοκυριών ν. 3869/2010 και του ν. 4605/2019 προστασία κατοικίας, δια υπομνημάτων, επί της έδρας, των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, και χωρίς την εξέταση μαρτύρων/διαδίκων. Αιτήματα αναβολής είτε συναινετικά είτε και μονομερώς θα υποβάλλονται με δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου έως ώρας 09:30΄ π.μ. της ίδιας ημέρας συζήτησης των προσωρινών διαταγών (ekousia.eirpeir@gmail.com) ή επί της έδρας. Σε περίπτωση απουσίας όλων των διαδίκων, οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών ματαιώνονται. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, θα παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας αίτησης.

– Θα δημοσιεύονται αποφάσεις, διατάξεις κληρονομητηρίων και σωματείων.

– Θα δημοσιεύονται οι ήδη κατατεθείσες δημόσιες και ιδιόγραφες διαθήκες, πλην της κήρυξης ως κυρίας της ιδιόγραφης διαθήκης. Στην περίπτωση σώρευσης του αιτήματος δημοσίευσης ιδιόγραφης διαθήκης με αίτημα κήρυξης ως κυρίας, εναπόκειται στον δικάζοντα Ειρηνοδίκη εάν θα πραγματοποιηθεί μόνο η δημοσίευσή της ή θα αποσυρθεί ολόκληρη σε μεταγενέστερη ημερομηνία δημοσίευσης και κήρυξης ως κυρίας.

– Θα χορηγούνται αντίγραφα δημοσιευμένων διαθηκών κατόπιν ραντεβού, τηλ.: 210-4178916.

– Θα γίνονται ένορκες βεβαιώσεις, μόνο αυτές που θα ληφθούν κατόπιν κλήτευσης του αντιδίκου και ορίστηκαν για συγκεκριμένη ημερομηνία. Ή κάποια άλλη που θα έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.

– Θα γίνονται πρακτικά συμβιβασμού (κατόπιν ραντεβού στο αρμόδιο τμήμα του Ειρηνοδικείου). Τηλέφ.: 210-4170416.

– Θα γίνονται βεβαιώσεις του γνησίου της υπογραφής επί συναινετικών διαζυγίων (κατόπιν ραντεβού στο αρμόδιο τμήμα του Ειρηνοδικείου). Τηλέφ.: 210-4137326.

– Θα μπορούν να κατατίθενται αιτήσεις νομικής βοήθειας έως δύο (2) ημερησίως κατόπιν ραντεβού, τηλ.: 210-4178918.

– Θα γίνεται κατάθεση ενδίκων μέσων κατόπιν ραντεβού στο αρμόδιο τμήμα του Ειρηνοδικείου, το οποίο θα εξυπηρετεί έως δύο (2) πληρεξουσίους δικηγόρους ανά ημέρα. Τηλέφ.: 210-4178918.

– Θα χορηγούνται από το τμήμα του Αρχείου αντίγραφα των δημοσιευμένων αποφάσεων, διατάξεων κληρονομητηρίων και σωματείων, κατόπιν ραντεβού. Θα εξυπηρετούνται μέχρι δύο (2) πληρεξούσιοι δικηγόροι ανά ημέρα κατόπιν ραντεβού. Τηλέφ.: 210-4178918. Δεν θα χορηγούνται τα σχετικά έγγραφα της δικογραφίας, ούτε αντίγραφα επικυρωμένα των προτάσεων, εκτός αν η Διευθύνουσα ή ο Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας κρίνει επείγον να δοθούν.

– Μπορούν να παραλαμβάνονται από τους πληρεξουσίους δικηγόρους δημοσιευμένες διαταγές πληρωμής, καθώς και διαταγές απόδοσης μισθίου.

– Στις διαδικασίες που είναι δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου (καθώς και παραίτηση από δικογράφου) θα τηρείται αποκλειστικά ο τρόπος αυτός κατάθεσης. Στις διαδικασίες που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση, για το χρονικό διάστημα από 7-12-2020 έως 14-12-2020 η κατάθεση δικογράφων, αιτήσεων κληρονομητηρίων και σωματείων (καθώς και παραιτήσεις από δικογράφων) θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού στο αρμόδιο τμήμα του Ειρηνοδικείου καθημερινά από ώρα 09:00΄ π.μ. έως ώρα 13:00΄. Έκαστο τμήμα θα δέχεται για κατάθεση έως τρείς (3) πληρεξουσίους δικηγόρους καθημερινά, έκαστος των οποίων θα μπορεί να καταθέτει μέχρι δύο (2) δικόγραφα. Επικυρωμένα αντίγραφα των κατατεθειμένων δικογράφων θα παραδίδονται αυθημερόν.

– Θα χορηγούνται μόνο τα πιστοποιητικά που ήδη εκδίδονται ηλεκτρονικά, δηλαδή περί μη δημοσίευσης διαθήκης, περί μη αποποίησης κληρονομίας και περί μη άσκησης ενδίκων μέσων, μέσω του συστήματος www.solon.gov.gr.

– Δεν αναστέλλονται οι προβλεπόμενες στα άρθρα 215, 237 (προτάσεις εντός 100 ημερών από την κατάθεση της αγωγής), 238 Κ.Πολ.Δ. προθεσμίες, που αφορούν τη νέα τακτική διαδικασία.

– Δεν αναστέλλονται οι προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 4Δ του ν. 3869/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 ν. 4745/2020 (χρόνος υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού).

– Δεν εκδικάζονται οι προσδιορισθείσες υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων σε αυτές των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών ν. 3869/2010 και του ν. 4605/2019 προστασία κατοικίας.

– Δεν θα κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής ούτε απόδοσης χρήσης του μισθίου.

– Δεν γίνονται δηλώσεις τρίτου.

– Δεν γίνονται δηλώσεις αποποίησης κληρονομίας.

– Δεν θα γίνεται κατάθεση νέων αιτήσεων για δημοσίευση διαθηκών.

– Δεν θα χορηγούνται απόγραφα αποφάσεων.

– Για τις αναγκαίες ενέργειες ενώπιον του Ειρηνοδικείου Πειραιά που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και υπό την προϋπόθεση ότι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, θα αποφασίζει η Διευθύνουσα το Ειρηνοδικείο και, σε περίπτωση απουσίας της, ο Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας.

Ο Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας θα ευρίσκεται στο Ειρηνοδικείο από ώρα 09:00΄ π.μ. έως ώρα 14:15΄ μ.μ.

Οι Γραμματείς θα ευρίσκονται στο Ειρηνοδικείο μέχρι ώρα 15:00΄, εργαζόμενοι εκ περιτροπής, και όπως ειδικότερα η Υπηρεσία το ορίζει.

Στην είσοδο του Ειρηνοδικείου στο ισόγειο όλες τις εργάσιμες ημέρες υπάρχει αστυνομικός φρουρός από ώρα 08:30΄ π.μ. έως ώρα 14:20΄ μ.μ. για έλεγχο και για την ασφαλή είσοδο όσων δικαιούνται να εισέλθουν.

Επίσης, η Διευθύνουσα το Ειρηνοδικείο μερίμνησε για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία όλων των δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων και πολιτών, και ειδικότερα: α) την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους δικαστές, γραμματείς, πληρεξουσίους δικηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των χώρων του Ειρηνοδικείου.

β) τη διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος στην είσοδο, και σε όλους τους χώρους του Ειρηνοδικείου.

γ) την υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των ευρισκομένων εντός του κτιρίου.

δ) τον καθορισμό ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων σε γραφεία ή στα ακροατήρια ένα (1) άτομο ανά 10 τ.μ.

Η Διευθύνουσα το Ειρηνοδικείο Πειραιώς
Βιολέττα Λαγογιάννη
Ειρηνοδίκης Α΄

                   
Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                           Θεόδωρος Χαλκίδης